1. 1. 2024
Autor: Petr Kolář
zdroj: Recepty 24/7
Pokud hledáte chutný a zdravý recept, Zelený kari se zeleninou je skvělou volbou. Tato exotická a aromatická pokrmová specialita nabízí širokou škálu zelenin, které jsou podávány v kokosovém mléce s kořením a bylinkami. I když je to původem indické jídlo, recept lze jednoduše přizpůsobit vašim osobním preferencím. Připravte si tento jemně pikantní pokrm a nechte se unést exotickou vůní a bohatými chutěmi.
Suroviny
- 1 velká cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce zeleného curry pasty
- 400 ml kokosového mléka
- 200 ml zeleninového vývaru
- 1 lžíce rybí omáčky (pro vegetariány může být nahrazena sojovou omáčkou)
- 500 g směsi různé zeleniny (např. paprika, cuketa, mrkev, květák)
- 200 g tofu
- hrst koriandru (pro výzdobu)
- sůl a pepř podle potřeby
Postup
- Na pánvi rozehřejte trochu oleje a osmahněte na něm na kostičky nakrájené tofu, dokud nezbrazdí. Odstavte stranou.
- V hrnci zahřejte olej a osmahněte na něm jemně nakrájenou cibuli a česnek, dokud nezezlátne.
- Přidejte zelenou curry pastu a orestujte ji s cibulí a česnekem asi 1 minutu, aby se uvolnily všechny vůně.
- Přidejte kokosové mléko, zeleninový vývar a rybí omáčku (nebo sojovou omáčku).
- Vše důkladně promíchejte a přiveďte k varu. Poté snižte plamen a nechte vařit 10-15 minut, aby se chuť curry dostala do omáčky.
- Přidejte směs zeleniny a vařte, dokud není zelenina měkká, ale stále křupavá. Přibližně 8-10 minut.
- Přidejte osmahnuté tofu a promíchejte. Vařte ještě 2 minuty, aby se tofu ohřálo.
- Podle potřeby dochuťte solí a pepřem.
- Servírujte teplé s rýží nebo naan chlebem a ozdobte čerstvým koriandrem.