1. 1. 2024
Autor: Petr Kolář
Zelený kari se zeleninou
zdroj: Recepty 24/7

Pokud hledáte chutný a zdravý recept, Zelený kari se zeleninou je skvělou volbou. Tato exotická a aromatická pokrmová specialita nabízí širokou škálu zelenin, které jsou podávány v kokosovém mléce s kořením a bylinkami. I když je to původem indické jídlo, recept lze jednoduše přizpůsobit vašim osobním preferencím. Připravte si tento jemně pikantní pokrm a nechte se unést exotickou vůní a bohatými chutěmi.

Suroviny

  • 1 velká cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce zeleného curry pasty
  • 400 ml kokosového mléka
  • 200 ml zeleninového vývaru
  • 1 lžíce rybí omáčky (pro vegetariány může být nahrazena sojovou omáčkou)
  • 500 g směsi různé zeleniny (např. paprika, cuketa, mrkev, květák)
  • 200 g tofu
  • hrst koriandru (pro výzdobu)
  • sůl a pepř podle potřeby

Postup

  1. Na pánvi rozehřejte trochu oleje a osmahněte na něm na kostičky nakrájené tofu, dokud nezbrazdí. Odstavte stranou.
  2. V hrnci zahřejte olej a osmahněte na něm jemně nakrájenou cibuli a česnek, dokud nezezlátne.
  3. Přidejte zelenou curry pastu a orestujte ji s cibulí a česnekem asi 1 minutu, aby se uvolnily všechny vůně.
  4. Přidejte kokosové mléko, zeleninový vývar a rybí omáčku (nebo sojovou omáčku).
  5. Vše důkladně promíchejte a přiveďte k varu. Poté snižte plamen a nechte vařit 10-15 minut, aby se chuť curry dostala do omáčky.
  6. Přidejte směs zeleniny a vařte, dokud není zelenina měkká, ale stále křupavá. Přibližně 8-10 minut.
  7. Přidejte osmahnuté tofu a promíchejte. Vařte ještě 2 minuty, aby se tofu ohřálo.
  8. Podle potřeby dochuťte solí a pepřem.
  9. Servírujte teplé s rýží nebo naan chlebem a ozdobte čerstvým koriandrem.

Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *