16. 12. 2023
Autor: Veronika Seidlová
zdroj: Recepty 24/7
Zeleninový quiche je lahodné jídlo, které kombinuje výhody zdravé zeleniny s bohatou vrstvou krémového sýra a křehkým, nasyceným těstem. Tento populární recept je skvělým způsobem, jak přidat do své stravy více zeleniny, aniž byste se museli vzdát výtečného chuti. Vařit zeleninový quiche je tak jednoduché, že si ho můžete připravit kdykoliv a pro jakoukoliv příležitost. Určitě si pochutnáte na tomto výživném a vyváženém pokrmu, který zaujme nejen vás, ale také vaše rodina a přátele.
Suroviny
- 1 ks listového těsta
- 200 g smetany ke šlehání
- 3 vejce
- 100 g tvrdého sýra
- 2 středně velké cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 cuketa
- 1 mrkev
- 1 paprika
- 1 lžíce olivového oleje
- sůl, pepř a oregano podle chuti
Postup
- Nejprve si připravíme zeleninu. Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme na jemné kostičky. Cuketu, mrkev a papriku omyjeme a nakrájíme na tenké plátky.
- Na pánvi rozpálíme olivový olej a osmahneme cibuli s česnekem do doby, než změknou a lehce zezlátnou.
- Přidáme plátky cukety, mrkve a papriky a dusíme je spolu s cibulí a česnekem asi 10 minut, než zelenina změkne. Ochutíme solí, pepřem a oreganem podle chuti.
- Mezitím si předehřejeme troubu na 180°C. Listové těsto rozprostřeme do zapékací formy a na vrch naneseme zeleninovou směs.
- Vmischtáme ve smetaně šlehané vejce a oregano. Přidáme nastrouhaný sýr a důkladně promícháme. Zalijeme tuto směsí quiche v zapékací formě.
- Pečeme v troubě asi 25-30 minut, nebo dokud neztuhne a nezezlátne.
- Quiche necháme chvilku vychladnout, pak nakrájíme na porce a podáváme.