Zeleninová ratatouille s bylinkovou omáčkou je lahodná a zdravá předkrmová alternativa plná chuti. Tento recept kombinuje různé druhy zeleniny, jako jsou paprika, lilek a cuketa, s čerstvými bylinkami a aromatickými kořením. Bylinková omáčka dodává jídlu další úroveň chuti a osvěžujícího zážitku. Tento pokrm je snadno připravitelný a ideální pro vegetariány i milovníky zdravého stravování. Vyzkoušejte tento skvělý recept na zeleninovou ratatouille s bylinkovou omáčkou a okořeňte si svůj jídelníček zdravým a chutným způsobem.
Suroviny
- 1 cibule
- 2 papriky (červená a žlutá)
- 2 cukety
- 2 baklažány
- 5 rajčat
- 4 stroužky česneku
- 4 lžíce olivového oleje
- sůl a pepř dle chuti
Postup
- Cibuli nakrájíme na tenká kolečka, papriky na proužky, cukety na plátky a baklažány na kostky. Rajčata oloupeme a nakrájíme na čtvrtky.
- Na pánvi rozehřejeme olivový olej a přidáme nakrájený česnek. Smažíme ho krátce, dokud se nezačne lehce zabarvovat.
- Přidáme cibuli a dusíme ji na středním ohni, dokud nezměkne.
- Přidáme papriky, cukety a baklažány. Osolíme a opepříme dle chuti.
- Zmírníme oheň a pod pokličkou dusíme zeleninu, dokud nezměkne a neztratí surový vzhled (asi 20-30 minut).
- Přidáme rajčata a vaříme dalších 5 minut, nebo dokud se rajčata nerozpadnou.
Bylinková omáčka
Pro bylinkovou omáčku smícháme v mixéru nebo ručním šlehačem 2 lžíce olivového oleje, 1 lžičku sušeného oregana, 1 lžičku sušeného bazalku, šťávu z 1 citronu, sůl a pepř. Omáčku podáváme ke zeleninovému ratatouille.