11. 12. 2023
Autor: Roman Žák
zdroj: Recepty 24/7
Zeleninové ratatouille je tradiční francouzské jídlo plné chutných zelenin, které buď můžeš servírovat samostatně nebo jako přílohu k masu či rybě. Tento recept kombinuje rajčata, cuketu, lilek, papriky a cibuli, které jsou dusené nad mírným ohněm a dochucené bylinkami. Lahodná a zdravá volba pro vegetariány i všechny milovníky zdravé stravy.
Suroviny
- 2 cibule
- 2 papriky (červená a žlutá)
- 2 cukety
- 2 baklažány
- 4 rajčata
- 4 stroužky česneku
- Čerstvé bylinky (bazalka, tymián, oregano)
- Olivový olej
- Sůl a pepř podle chuti
Postup
- Na pánvi si rozehřejeme olivový olej a osmažíme nakrájenou cibuli dozlatova.
- Přidáme nakrájené papriky, cukety a baklažány. Orestujeme alespoň 10 minut, dokud zelenina nezměkne.
- Přidáme oloupaná rajčata a prolisované česnekové stroužky. Dochutíme solí a pepřem.
- Přikryjeme pokličkou a vaříme na mírném plameni dalších 15-20 minut, dokud se zelenina propéká a chuť se prohloubí.
- Přidáme nasekané bylinky podle chuti a promícháme.
- Ratatouille podáváme samotné nebo jako přílohu k masu či rýži.