30. 10. 2023
Autor: Eva Komárková
zdroj: Recepty 24/7
Zeleninová lasagne je lahodné a zdravé jídlo plné přírodních chutí. Tento recept kombinuje vrstvy čerstvé zeleniny, sýrové omáčky a plátky těstovin, které jsou pečlivě zakryté vrstvou rozpáleného sýra. Tato zdravá alternativa klasické lasagne potěší vegany i milovníky zeleniny. Přidejte do svého jídelníčku toto chutné a sýté jídlo, které je vhodné i pro celou rodinu. Sledujte jednoduché kroky tohoto receptu na našem webu a užijte si jídlo plné zeleninové lahůdky.
Suroviny
- 250 g lasagní
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 cibule, nasekaná
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 1 paprika, nakrájená
- 1 cuketa, nakrájená na plátky
- 1 brokolice, rozdělená na růžičky
- 400 g rajčat z konzervy
- 200 g smetany ke šlehání
- 200 g sýru mozzarella, nastrouhaného
- 100 g parmezánu, nastrouhaného
- čerstvý bazalka, na ozdobu
- sůl a pepř podle chuti
Postup
- Na pánvi rozpalte olivový olej a osmahněte cibuli a česnek, dokud nezezlátnou.
- Přidejte papriku, cuketu a brokolici a osmahněte je 5 minut, dokud nezměknou.
- Vmíchejte rajčata z konzervy a smetanu ke šlehání. Vařte 5 minut, dokud omáčka nepřejde do hustší konzistence.
- Na dno vymazaného pekáčku položte vrstvu lasagní.
- Nalijte polovinu zeleninové omáčky na lasagne a posypejte sýrem mozzarella.
- Opakujte vrstvení: lasagne, zeleninová omáčka, sýr mozzarella.
- Na poslední vrstvu lasagní posypte strouhaným parmezánem a přikryjte alobalením.
- Pečte v předehřáté troubě na 180°C po dobu 30 minut.
- Odstraňte alobal a pečte dalších 10 minut, dokud povrch lasagní nezezlátne.
- Nechte chvíli vychladnout, posypte čerstvým bazalkem a podávejte.