8. 11. 2024
Autor: Veronika Seidlová
zdroj: Recepty 24/7
Vyzkoušejte náš recept na lahodný zapečený květák sýrem a bylinkami. Tato jednoduchá a chutná příloha se hodí ke každému hlavnímu jídlu. Zapečený květák je zdravá alternativa k tradičním přílohám a jeho chuť dokonale doplní kombinace sýra a bylinek. Nechte se inspirovat a připravte si další skvělý vegetariánský recept!
Suroviny:
- 1 květák
- 100 g strouhaného sýra
- 2 lžíce olivového oleje
- Sušené bylinky podle chuti (např. oregano, tymián)
- Sůl a pepř
Postup:
- Nejprve si předehřejeme troubu na 180 stupňů Celsia.
- Květák očistíme a nakrájíme na menší růžičky.
- V hrnci s osolenou vroucí vodou necháme květák vařit asi 5 minut, aby změkl.
- Procedíme květák a dejme ho do zapékací mísy.
- Na květák posypeme strouhaný sýr a sušené bylinky.
- Přilijeme olivový olej a dochutíme solí a pepřem.
- Mísu s květákem dáme do trouby a pečeme asi 20 minut, nebo dokud není sýr zlatě hnědý.
- Zapečený květák podáváme teplý jako samostatné jídlo nebo přílohu k masu.