3. 4. 2025
Autor: Hana Tobiášová

zdroj: Recepty 24/7
Vychutnejte si lahodnou zapečenou makrelu s brambory! Tento recept je ideální pro milovníky mořských plodů a zaručeně vám zvedne náladu. Smažená makrela se spolu s brambory peče v troubě a vytvoří dokonalou kombinaci chutí. Nechte se unést vůní a chuťovým zážitkem!
Suroviny
- 2 makrely
- 500 g brambor
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- špetka soli
- čerstvá petrželka
- olivový olej
Postup
- Nejprve si oloupejte brambory a nakrájejte je na tenké plátky.
- Cibuli nakrájejte na půlkolečka a cibulku nasekejte nadrobno.
- Makrely očistěte, odstraňte ploutve a vyjměte vnitřnosti.
- Vymačkejte citronovou šťávu a potřete makrely zevnitř i zvnějšku. Osolte je a nechte je chvíli odležet.
- Na pánvi rozehřejte olej a osmahněte na něm cibuli a česnek.
- Přidejte brambory a osmahněte je dozlatova.
- Vymažte pekáč olejem a na dno dejte brambory s cibulí a česnekem.
- Nahoře položte makrely a zakápněte je trochou olivového oleje.
- Předehřejte troubu na 200°C a zapékejte makrely s bramborami cca 30 minut.
- Po upečení posypte jídlo nasekanou petrželkou a podávejte ihned.