19. 9. 2023
Autor: Michaela Srncová
zdroj: Recepty 24/7
Zapečená dýňová polévka je lahodný a zdravý recept, který vám přinese chuťovou explozi. Tato polévka využívá sezónních surovin, jako je dýně, cibule a česnek, které jsou smíchány se smetanou a kořením. Poté se polévka zapeče s křupavým sýrem, který dodává hloubku a texturu. Tato jednoduchá a výživná polévka je perfektní pro chladné zimní večery a skvělá alternativa k tradičním polévkám. Užijte si skvostnou chuť a výhody, které přináší zapečená dýňová polévka!
Suroviny
- 1 malá dýně hokkaido
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- 500 ml zeleninového vývaru
- 250 ml smetany ke šlehání
- 1 lžička mletého kmínu
- 1/2 lžičky mletého badyánu
- 1/2 lžičky mleté skořice
- sůl a pepř podle chuti
Postup
- Dýni očistíme a nakrájíme na menší kousky. Cibuli a česnek oloupeme a nasekáme.
- V hrnci rozehřejeme olivový olej a orestujeme na něm cibuli a česnek, dokud nezezlátnou.
- Přidáme nakrájenou dýni a restujeme ji společně s cibulí a česnekem asi 5 minut.
- Přilijeme zeleninový vývar a přivedeme k varu. Poté snížíme teplotu na střední a vaříme asi 15-20 minut, dokud není dýně měkká.
- Pomocí mixéru rozmixujeme polévku do hladkého stavu.
- Přidáme smetanu, mletý kmín, badyán a skořici. Dobře promícháme a dochutíme solí a pepřem podle chuti.
- Polévku nalijeme do zapékací mísy a dáme do předem vyhřáté trouby na 180 stupňů Celsia.
- Pečeme přibližně 20 minut, dokud se na povrchu polévky nevytvoří lehká zlatá kůrka.
- Hotovou zapečenou dýňovou polévku podáváme s čerstvým chlebem nebo plátkem sýra.