23. 3. 2025
Autor: Eliška Krejčová

zdroj: Recepty 24/7
Připravte si tradiční české jídlo s netradičním twistem! Recept na volské oko ve víně je jednoduchý, rychlý a chutný způsob, jak oživit vaše snídaňové menu. Tento jedinečný recept kombinuje křehká vajíčka s aromatickým bílým vínem, které dodává neotřelou chuť a vůni. Ideální pro speciální brunch nebo jako luxusní snídaně o víkendu. Krok za krokem vás provedeme přípravou tohoto skvělého pokrmu, který si zamiluje celá rodina. Nechte se inspirovat a překvapte své blízké nevšedním kulinářským zážitkem!
Suroviny
- 4 vejce
- 250 ml červeného vína
- 2 lžíce másla
- 1 stroužek česneku
- Sůl a pepř na dochucení
Postup
- Zahřejte červené víno s rozmačkaným česnekem v malém rendlíku na střední teplotě.
- Po dosažení varu snižte teplotu a necháte víno jemně probublávat.
- Rozpusťte máslo na pánvi a opatrně do něj rozklepněte vejce, tak aby žloutky zůstaly celé.
- Solí a pepřem lehce osolte a opepřete vejce.
- Jakmile se bělky zpevní, ale žloutky ještě zůstávají měkké, vyjměte vejce lžící a přemístěte je do rendlíku s vínem.
- Povařte vejce ve víně přibližně 1 minutu pro zachování tekutého žloutku nebo déle, pokud preferujete tužší žloutek.
- Pečlivě vyjměte vejce z vína pomocí perforované lžíce, osušte a podávejte ihned.