19. 2. 2025
Autor: Eliška Krejčová

zdroj: Recepty 24/7
Objevte kouzlo francouzské kuchyně s receptem na volské oko po provensálsku! Tento recept kombinuje klasické volské oko s aromatickými bylinkami a čerstvou zeleninou z Provence. Ideální na snídani či lehký oběd. Užijte si snadné přípravy a výjimečných chutí s naším krok za krokem návodem!
Suroviny
- 4 vejce
- 4 plátky celozrnného toastového chleba
- 1 zralý rajče
- 1 malá cibule
- 2 stroužky česneku
- 50 g černých oliv
- 2 lžíce olivového oleje
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř
- Čerstvé bylinky podle chuti (např. tymián, rozmarýn)
Postup
- Předehřejte troubu na 180°C. Cibuli a česnek oloupejte a nasekejte nadrobno. Rajče umyjte a nakrájejte na kostičky.
- Na pánvi na středním plameni rozehřejte olivový olej a osmahněte cibuli a česnek dozlatova.
- Přidejte nakrájená rajčata, nasekané bylinky a olivy. Osolte a opepřete. Restujte asi 5 minut, dokud se rajčata trochu nerozpadnou.
- Toastový chléb opečte v troubě nebo na toasteru do zlatova.
- V pánvi s rajčatovou směsí udělejte čtyři prohlubně a do každé opatrně rozklepněte jedno vejce.
- Pokračujte v pečení na pánvi nebo v troubě, dokud vejce nebudou mít nastavené bílky a tekuté žloutky. To trvá obvykle 6-8 minut.
- Pečené volské oči podávejte na opečených toastech, na každý toast dejte jedno volské oko a část rajčatové směsi.