3. 3. 2025
Autor: Michal Němeček

zdroj: Recepty 24/7
Objavte kouzlo vietnamské kuchyně s naším autentickým receptem na Vietnamské kuřecí pho polévku! Tento tradiční pokrm, oblíbený pro svou bohatou a aromatickou chuť, představuje dokonalou kombinaci voňavého vývaru, jemně kořeněného kuřete, rýžových nudlí a čerstvých bylinek. Ideální volba pro lehký oběd nebo pohodovou večeři. Zkuste tento jednoduchý recept a přeneste se na chvíli do ulic vietnamských měst.
Suroviny
- 1 kg kuřecích stehen nebo prsíček
- 2 l vody
- 1 cibule, neoloupaná, přepůlená
- 1 zázvorový kořen, cca 5 cm, lehce pomačkaný
- 2 hvězdičky badyánu (anýz)
- 5 kuliček celého nového koření
- 1 skořicová tyčinka
- 2 lžíce rybí omáčky
- Sůl podle chuti
- 400 g rýžových nudlí
- 2 jarní cibulky, nakrájené
- 1 hrst čerstvého koriandru, hrubě nasekaného
- 1 hrst čerstvé maty, hrubě nasekané
- 1 limetka, nakrájená na čtvrtky
- Chilli papričky podle chuti, nakrájené
- Sojová omáčka podle chuti
Postup
- Větší hrnec naplňte vodou a přiveďte k varu. Přidejte kuřecí maso, zázvor, cibuli, badyán, nové koření a skořici. Snižte teplotu a vařte na mírném ohni asi 1 hodinu, nebo dokud není kuře hebké.
- Opatrně vyjměte kuře z vývaru a nechte ho chladnout. Mezitím si hrnec s vývarem postavte zpět na plotnu a vařte, dokud se nezredukuje o třetinu. Následně vývar přeceďte a odstraňte pevné kousky. Do čistého vývaru přidejte rybí omáčku a sůl podle chuti.
- Kuře roztrhejte na menší kousky nebo ho nakrájejte na proužky. Rýžové nudle uvařte podle návodu na obalu.
- Rozdělte uvařené nudle do misek, přidejte na ně kousky kuřete a zalijte horkým vývarem.
- Přidejte na vrch misky jarní cibulku, koriandr, mátu a chilli. Každý si může do polévky přidat ještě limetkovou šťávu a sojovou omáčku dle vlastní chuti.