7. 11. 2024
Autor: Michal Němeček
zdroj: Recepty 24/7
Poznejte autentickou chuť Vietnamu s naším tradičním receptem na Pho Ga, dokonalou polévku s aromatickým kuřecím vývarem, rýžovými nudlemi a čerstvými bylinkami. Tento jednoduchý a zdravý recept vás krok za krokem provede přípravou této oblíbené vietnamské speciality. Ideální volba pro lehkou večeři nebo posilující oběd. Dopřejte si chuťový zážitek plný exotiky a zjistěte, proč je Pho Ga světově oblíbená!
Suroviny
- 1 celé kuře
- 1 cibule, rozpůlená
- 1 zázvor (asi 5 cm), nakrájený na plátky
- 3 litry vody
- 2 hvězdičky badyánu
- 3 celé hřebíčky
- 1 skořicová tyčinka
- 1 lžíce soli
- 300 g rýžových nudlí (Pho)
- 4 jarní cibulky, nakrájené
- 1 hrst čerstvého koriandru
- 1 hrst čerstvé bazalky (ideálně vietnamské)
- 2 limetky, rozkrojené na čtvrtky
- Chilli papričky na ozdobu (volitelné)
- Hoisin omáčka (volitelné)
- Čerstvě mletý černý pepř
Postup
- Skladujte kuře do velkého hrnce a přidejte dostatek vody, aby bylo kuře pokryto. Přiveďte k varu a odstraňte pěnu, která se objeví na povrchu.
- Přidejte do hrnce rozpůlenou cibuli a plátky zázvoru.
- Přidejte badyán, hřebíček, skořici a sůl. Snížte teplotu a vařte kuře pokryté poklicí na mírném ohni 1 hodinu, nebo dokud není kuře plně uvařené.
- V mezidobí namočte rýžové nudle do teplé vody asi na 20 minut, a pak je sceďte.
- Jakmile je kuře uvařené, vyjměte ho z hrnce a nechejte ho chvilku vychladnout. Mezitím, přeceďte vývar skrze jemné sítko do čistého hrnce a přivedte znovu k varu.
- Oloupejte kuře a nakrájejte ho na malé kousky nebo proužky.
- Přidejte vývar zpět do hrnce a přiveďte ho k varu. Přidejte scezené nudle do hrnce a nechejte je vařit pár minut, nebo dokud nejsou měkké.
- Pho ga rozdělte do mís, přidejte na vrch hotové kousky kuřete a posypte nakrájenou jarní cibulkou, koriandrem, bazalkou a čili podle chuti.
- Podávejte horké s limetkovými čtvrtkami a případně s hoisin omáčkou a čerstvě mletým pepřem.