18. 10. 2024
Autor: Michal Němeček
zdroj: Recepty 24/7
Objevte kouzlo asijské kuchyně s naším receptem na vietnamské jarní závitky! Tento lehký a svěží pokrm je ideální volbou pro zdravý oběd nebo jako chutná předkrm na večírek. Vietnamské jarní závitky jsou plné čerstvé zeleniny, bylinek a volitelně můžete přidat krevety nebo kuřecí maso. Podáváme je s lahodným dipem, který dodá závitkům neodolatelnou chuť. V našem receptu najdete přesný postup a tipy, jak závitky dokonale připravit. Připravte si křupavé a osvěžující vietnamské jarní závitky a přeneste své chuťové pohárky na exotickou dovolenou!
Suroviny
- 200 g rýžových nudlí
- 12 rýžových papírů
- 200 g vařených krevet, oloupaných a rozpůlených podélně
- 1 mrkev, na jemno nastrouhaná
- 1 salátová okurka, na jemno nastrouhaná
- 1 hrst čerstvého koriandru
- 1 hrst čerstvé bazalky (ideálně thajské)
- 1 hrst čerstvé máty
- 4 jarní cibulky, na tenké proužky
Dip
- 4 lžíce rybí omáčky
- 2 lžíce rýžového octa
- 2 lžičky cukru
- 1 stroužek česneku, jemně nasekaný
- 1 čerstvá chilli paprička, jemně nasekaná
- Šťáva z 1 limetky
Postup
- Připravte rýžové nudle podle návodu na obalu, opláchněte studenou vodou a nechte odkapat.
- Připravte dip smícháním rybí omáčky, rýžového octa, cukru, nasekaného česneku, chilli a šťávy z limetky. Přidejte trochu vody, aby se cukr lépe rozpustil.
- Naplnění závitků: Naplňte mělkou misku teplou vodou. Namáčejte jeden rýžový papír v teplé vodě asi 15-20 sekund nebo dokud není dostatečně měkký. Položte namočený rýžový papír na čistý, suchý povrch.
- Ve střední části papíru rozložte hrst připravených nudlí, pár kusů krevet, špetku nastrouhané mrkve, okurky, jarní cibulky a nadrbance čerstvých bylinek.
- Skládejte spodní a horní část papíru na plnění, poté z obou stran zaviněte papír těsně kolem plnění tak, aby vznikl závitek.
- Opakujte postup s dalšími rýžovými papíry, dokud nemáte hotové všechny závitky.
- Podávejte čerstvé, spolu s dipem pro namáčení.