13. 12. 2023
Autor: Roman Žák
Vichyssoise – francouzská smetanová polévka
zdroj: Recepty 24/7

Vichyssoise je slavná francouzská smetanová polévka, která je známá pro svou jemnou a krémovou konzistenci. Tato lahodná polévka je vyrobena z očištěných porů, brambor, cibule, smetany a vývaru. Je zcela bezlepková a vegetariánská, což z ní dělá ideální volbu pro různé dietní omezení. Vychutnejte si skvělou chuť Vichyssoise polévky s křupavými krutony na vrchu a zapomeňte na všechny starosti světa!

Suroviny

  • 1 velká cibule, nakrájená na drobné kousky
  • 2 stroužky česneku, nasekané
  • 500 g brambor, oloupaných a nakrájených na kostičky
  • 500 ml kuřecího vývaru
  • 500 ml smetany ke šlehání
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky bílého pepře
  • 2 lžíce jemně nasekané petrželky (na ozdobu)

Postup

  1. V hrnci rozehřejte máslo a osmahněte na něm cibuli a česnek, dokud cibule nezměkne.
  2. Přidejte brambory a podlijte kuřecím vývarem. Povařte až do změknutí brambor, asi 15 minut.
  3. Všechno rozmixujte tyčovým mixérem na hladkou konzistenci.
  4. Přidejte smetanu, sůl a pepř a promíchejte.
  5. Nechejte vychladnout, pak polévku zakryjte a dejte do lednice na minimálně 4 hodiny (ideálně přes noc), aby chutnala ještě lepší.
  6. Podávejte vychlazenou polévku ozdobenou nasekanou petrželkou.

Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *