14. 2. 2024
Autor: Roman Žák
zdroj: Recepty 24/7
Tento recept na větrníky s čokoládovou polevou je skvělou volbou pro milovníky sladkostí. Naučte se, jak připravit lahodné větrníky s lehkým a vzdušným těstem, které je plněné krémovou náplní a ozdobené bohatou čokoládovou polevou. Tento sladký a chutný dezert je jistým hitem na každém stolě.
Suroviny
- 250 ml vody
- 125 g másla
- 150 g hladké mouky
- 4 vejce
- špetka soli
- 100 g mléčné čokolády
- 100 ml smetany ke šlehání
- vanilkový cukr (dle chuti)
- cukr moučka na posypání
Postup
- Ve větším hrnci přiveďte vodu k varu a přidejte kostky másla a špetku soli.
- Mezitím si připravte pečící papír na plech.
- Poté, co se máslo úplně rozpustí a základ vařečkou začne mírně bublat, tak ho stáhněte z plamene, přidejte mouku a za stálého míchání rychle vypracujte těsto tak, ať se od hrnce odlepí. Ponechte vychladit.
- Pak ve třech dávkách přidávejte vejce a po každém přidání je důkladně zašlehávejte. Těsto musí být hladké a lesklé.
- Těsto přendejte do dortového pytlíku s hladkou trubičkou a natlačte na plech potřený pečícím papírem „větrníky“. Nebo si vytvarujte větrníky přímo rukama.
- Plech dejte do předehřáté trouby na cca 200 stupňů a pečte 20–30 minut, dokud nejsou keříčky zlatavě hnědé.
- Vyndejte z trouby a nechte vychladnout.
- V malém hrnci si rozpusťte čokoládu se smetanou a zamíchejte, dokud nevznikne hladká poleva. Podle chuti můžete přidat vanilkový cukr.
- Studené větrníky rozkrojte na polovinu a naplňte čokoládovou polevou. Můžete také použít náplň podle své chuti jako šlehačku či povidla.
- Posypte cukrem moučkou a podávejte.