24. 9. 2023
Autor: Roman Žák
zdroj: Recepty 24/7
Vyrazte na chuťovou jízdu s naším receptem na větrník s jemnou vanilkovou náplní. Připravte si křehký těsto, který v kombinaci s nadýchanou náplní vytvoří dokonalou chuťovou symfonii. Závistivé pohledy již neminou váš stůl, když na něm bude přímo z říše sladkosti zářit tento lahodný větrník se sladkou vanilkovou náplní. Dopřejte si okouzlující výtvor, kterým potěšíte své chuťové pohárky.
Suroviny
- 250 ml vody
- 125 g másla
- 150 g hladké mouky
- 4 vejce
- 1 vanilkový cukr
- 300 ml mléka
- 4 žloutky
- 100 g cukru
- 2 lžíce kukuřičného škrobu
- 1 vanilkový cukr
- čerstvé ovoce na ozdobení
- mletý cukr na posypání
Postup
- Do hrnce dejte vodu a máslo a rozpusťte při středním ohni.
- Postupně přisypte hladkou mouku a rychle zamíchejte, dokud se vše spojí a těsto začne odlepovat od stěn hrnce.
- Odstavte od ohně a za stálého míchání postupně přidejte vejce a vanilkový cukr. Promíchejte, dokud nedostanete hladké těsto.
- Těsto dejte do cukrářského sáčku s hladkou tryskou a stříkejte na plech větrníkové těsto ve tvaru koleček o průměru 6 cm. Nechte dostatečný prostor mezi jednotlivými kolečky na plechu, protože během pečení se větrníky rozpuknou.
- Plech s větrníky vložte do předem vyhřáté trouby a pečte při teplotě 180 °C asi 25-30 minut, dokud nejsou větrníky zlatavě hnědé a suché uvnitř.
- Mezitím si připravte vanilkovou náplň. Ve větším hrnci smíchejte mléko, žloutky, cukr, kukuřičný škrob a vanilkový cukr. Vše důkladně promíchejte a při středním ohni vařte, dokud směs nezhoustne. Odstavte a nechte vychladnout.
- Vychladlé větrníky nařízněte na poloviny, naplňte je vanilkovou náplní a sestavte zpět.
- Pro větrníky můžete použít čerstvé ovoce na ozdobení, například jahody nebo maliny. Posypte ještě mletým cukrem a podávejte.