5. 12. 2023
Autor: Dana Novotná
Vepřová pečeně se švestkami
zdroj: Recepty 24/7

Vepřová pečeně⁢ se švestkami je lahodný recept, který spojuje sladkou chuť⁢ švestek s pikantními kořenovými přísadami. Tento⁤ tradiční český pokrm⁣ je skvělou volbou pro ⁤nedělní oběd nebo oslavu s‌ rodinou. Kvalitní ‍kousek vepřové pečeně je pečený společně se⁤ švestkami a provoněn šalvějovým ⁢a rozmarýnovým kořením. Výsledkem je‌ jemně ​nasládlé a šťavnaté maso s křehkou slupkou. Pokrm je osvěžen citronovou šťávou a podáván ⁤s lahodným bramborovým pyré. Vyzkoušejte tento ​jednoduchý recept a ohromte své hosty tímto výjimečně chutným ​jídlem.

Suroviny

  • 1 kg ⁣vepřové‌ pečeně
  • 200 g švestek
  • 2 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce medu
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 lžička mleté ⁣papriky
  • sůl a pepř podle chuti

Postup

  1. Vepřovou pečeni opláchněte pod tekoucí vodou a osušte papírovým ubrouskem.
  2. Na pečicí papír ⁣nakrájejte cibule a ⁢česnek na tenká kolečka.
  3. Vepřovou pečeni z obou stran osolte a opepřete.
  4. Do misky smíchejte olivový​ olej, med, kmín a papriku.
  5. Potřete vepřovou pečeně směsí oleje, medu a koření.
  6. Pečeně položte​ na cibuli a česnek na pečicí papír‌ s horní stranou nahoru.
  7. Pečte v předem vyhřáté troubě na 180°C po dobu⁤ 60 minut.
  8. V druhé misce smíchejte švestky se solí a pepřem.
  9. Po uplynutí 60 minut pečení⁣ přidejte ⁢švestky k pečeni a​ pečte dalších 15 minut.
  10. Hotovou pečeně nechte⁢ krátce odpočinout a podávejte ⁢s přílohou podle vlastního výběru.

Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *