24. 7. 2023
Autor: Dana Novotná
zdroj: Recepty 24/7
Vepřová pečeně s knedlíky je klasické české jídlo, které se těší oblibě nejen doma, ale i v mnoha restauracích po celé zemi. Tato tradiční kombinace vepřového masa, pečeného do dokonalé šťavnatosti, a nadýchaných knedlíků je neodmyslitelnou součástí české kuchyně. V tomto článku se blíže podíváme na přípravu vepřové pečeně i knedlíků a rozebereme, co dělá tento pokrm tak oblíbeným mezi Čechy i návštěvníky zahraničí.
Vepřová pečeně s knedlíky
Chutná a sýta vepřová pečeně s klasickými houskovými knedlíky
Suroviny:
- 1 kg vepřové pečeně
- 400 g hladké mouky
- 200 g žemlového knedlíku
- 2 vejce
- 300 ml mléka
- sůl
- mletý pepř
- hořčice
- olej nebo sádlo na pečení
Postup:
- Omyjte vepřovou pečeni, osolte a opepřete ze všech stran. Potřete ji hořčicí.
- Dajte pečení do pekáče vymazaného olejem nebo sádlem.
- Předehřejte troubu na 180°C.
- Pečte pečeni v předehřáté troubě asi 1,5 hodiny, dokud není maso měkké a zlatavě zezlátnuté.
- V mise smíchejte mouku, vejce, mléko, žemlový knedlík a špetku soli. Těsto by nemělo být příliš řídké ani husté.
- V hrnci přiveďte vodu k varu a lehce osolte.
- Sejměte těsto lžící a vytvarujte z něj knedlíky.
- Přidejte knedlíky do vroucí vody a vařte je cca 15-20 minut.
- Poté vyjměte knedlíky z vody a podávejte s vepřovou pečení nakrájenou na plátky.