11. 2. 2024
Autor: Dana Novotná
zdroj: Recepty 24/7
Chutné a tradiční české jídlo Vepřo knedlo zelo je skvělou volbou pro oběd nebo večeři. Naše jednoduchá a přehledná receptura vám ukáže, jak připravit křehké a aromatické vepřové maso s podzimním zelím a lahodnými houskovými knedlíky. Dopřejte si klasiku české kuchyně plnou chutí a vyzkoušejte tento vynikající recept na vepřo knedlo zelo ještě dnes!
Suroviny
- 500 g vepřového masa (plec nebo krk)
- 500 g kysaného zelí
- 500 g houskových knedlíků
- 2 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce sádla nebo oleje
- sůl
- pepř
- mletá paprika
Postup
- Maso nakrájíme na menší kousky a osolíme.
- Cibule nakrájíme na jemno a česnek prolisujeme.
- Na pánvi rozehřejeme sádlo nebo olej a osmažíme na něm cibuli do zlatova.
- Přidáme prolisovaný česnek a chvíli osmažíme spolu.
- Přidáme nakrájené maso a za stálého míchání ho zprudka opečeme ze všech stran.
- Přidáme lžíci mleté papriky a dobře promícháme.
- Po chvíli přidáme kysané zelí, které jsme předem opláchli pod tekoucí vodou.
- Přidáme trochu vody, přikryjeme pokličkou a dusíme asi 60 minut na mírném plameni, dokud maso není měkké.
- Vodu na knedlíky dáme vařit do hrnce.
- Přidáme sůl a postupujeme dle návodu na obalu knedlíků.
- Houskové knedlíky nakrájíme na plátky.
- Z vepřového masa a kysaného zelí uděláme pyré.
- Pokud je omáčka příliš řídká, zahustíme jí trochou rozmačkaných knedlíků.
- Servírujeme s nakrájenými houskovými knedlíky a podáváme teplé.