24. 9. 2024
Autor: Jakub Hrdina
Vegetariánské rizoto s houbovou omáčkou
zdroj: Recepty 24/7

Objavte kouzlo chutného vegetariánského rizota s lahodnou houbovou omáčkou! Tento recept je dokonalou volbou pro každého, kdo miluje zdravá a vydatná jídla. Připravte si tento jednoduchý a rychlý pokrm, který je ideální pro rodinnou večeři nebo jako pohostinné jídlo pro přátele. S naším krok za krokem návodem dosáhnete perfektně krémového rizota plného bohatých chutí. Vyzkoušejte tento vegetariánský recept plný čerstvých surovin a dopřejte si gurmánský zážitek i bez masa!

Suroviny

  • 1 šálek arborio rýže
  • 300 g čerstvých hub (např. šampióny, hlívy)
  • 1 středně velká cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 750 ml zeleninového vývaru
  • 1 dl bílého vína
  • 50 g másla
  • 100 g parmazánu
  • 2 lžíce olivového oleje
  • Sůl a čerstvě mletý černý pepř
  • Čerstvé bylinky na ozdobu (např. petrželka, tymián)

Postup

  1. Na středním ohni rozehřejte ve velké pánvi olivový olej. Přidejte na drobno nakrájenou cibuli a česnek, osmahněte do zlatova.
  2. Přidejte očištěné a nakrájené houby, osmahněte do změknutí.
  3. Následně přisypejte rýži a míchejte 2-3 minuty, dokud rýže nezačne být průhledná na okrajích.
  4. Zvyšte teplotu, přilijte bílé víno a vařte, dokud víno téměř úplně nevyprchá.
  5. Postupně přilévejte teplý zeleninový vývar, vždy po malých dávkách, a míchejte, dokud rýže neabsorbuje veškerou tekutinu. Opakujte, dokud rýže není uvařená al dente. To by mělo trvat přibližně 18-20 minut.
  6. Když je rýže téměř uvařená, vmíchejte kousky másla a nastrouhaný parmazán. Dochutte solí a pepřem.
  7. Před podáváním nechte rizoto chvíli odpočinout pod uzavřeným víkem. Nakonec ozdobte čerstvými bylinkami a podávejte.

Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *