31. 8. 2024
Autor: Jakub Hrdina
Vegetariánské rizoto s houbami
zdroj: Recepty 24/7

Objevte kouzlo lahodného vegetariánského rizota s houbami, které oslní vaše chuťové pohárky. Tento jednoduchý recept je plný chutí a zdravých ingrediencí, včetně čerstvých hub, aromatických bylinek a křehkého rýže Arborio. Perfektní volba pro zdravou večeři nebo pohostinný oběd. Připravte si u nás krok za krokem vegetariánské rizoto, které zasytí a zahřeje.

Suroviny

  • 200 g čerstvých hub (např. šampiňony, hřiby)
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 200 g arborio rýže
  • 800 ml zeleninového vývaru
  • 100 ml bílého vína (volitelné)
  • 50 g parmazánu (volitelné)
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce másla
  • Soľ a čerstvě mletý černý pepř
  • Čerstvé bylinky pro ozdobu (např. petrželka nebo bazalka)

Postup

  1. Nejprve si připravte všechny suroviny. Houby očistěte a nakrájejte na tenké plátky. Cibuli a česnek oloupejte a nasekejte nadrobno.
  2. V hrnci rozehřejte olivový olej s máslem. Přidejte nasekanou cibuli a česnek a smažte, dokud nezměknou a nezačnou být průhledné.
  3. Přidat houby a restujte je, dokud nezměknou a z nich neodpaří voda.
  4. Do hrnce přisypte rýži a za stálého míchání ji restujte, dokud zrna nebudou sklovitá (asi 2 minuty).
  5. Podlejte bílým vínem a nechte alkohol vyvařit. Jakmile víno téměř zcela zmizí, postupně přidávejte vývar. Vždy přidejte právě tolik, aby pokryl rýži, a míchejte, dokud rýže neabsorbuje veškerou tekutinu.
  6. Opakujte postup přidávání vývaru a míchání, dokud není rýže měkká, ale stále s trochu křupavou texturou (al dente). Celý proces by měl trvat asi 18 až 20 minut.
  7. Na závěr rizoto dochuťte strouhaným parmazánem (pokud používáte), solí a pepřem.
  8. Podávejte ihned, posypané čerstvými bylinkami.

Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *