18. 9. 2024
Autor: Jakub Hrdina
zdroj: Recepty 24/7
Objevte kouzlo lahodných vegetariánských lasagní plných čerstvé zeleniny! V našem jednoduchém receptu na vegetariánské lasagne se dozvíte, jak vrstvit bohaté omáčky, křehké těstoviny a svěží zeleninu k vytvoření dokonale vyváženého jídla, které potěší nejen vegetariány. S našimi tipy na výběr těch nejlepších ingrediencí a možnosti veganských alternativ si můžete připravit zdravou a chutnou večeři, která osloví celou rodinu. Připravte si s námi vegetariánské lasagne, jenž představují skvělý způsob, jak zařadit více zeleniny do vašeho jídelníčku!
Suroviny
- 12 listů lasagne (předvařených nebo vhodných k přímému pečení)
- 1 červená paprika
- 1 žlutá paprika
- 1 malá cuketa
- 1 malá lilek
- 200 g čerstvých šampiónů
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 500 ml pasírovaných rajčat
- 200 ml smetany pro vaření
- 150 g mozzarelly
- 100 g strouhaného sýra (typu Gouda nebo Edam)
- Olivový olej
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř
- Čerstvé bylinky dle chuti (např. bazalka, oregano)
Postup
- Pečici troubu předehřejte na 180°C.
- Na olivovém oleji osmažte nadrobno nakrájenou cibuli dozlatova, přidejte na plátky nakrájené šampióny, a smažte dokud nevyprchá voda.
- Přidejte na kostičky nakrájenou papriku, cuketu a lilek, a smažte pár minut, dokud zelenina nezměkne.
- Přimíchejte pasírovaná rajčata, stroužky česneku prolisované či nadrobno nakrájené, sůl, pepř a bylinky a vařte na mírném ohni 10 minut. Odstraňte z ohně a přimíchejte smetanu.
- V zapékací míse střídavě vrstvěte omáčku, lasagne listy a na plátky nakrájenou mozzarellu, dokud nevyčerpáte suroviny, zakončete vrstvou omáčky a posypte strouhaným sýrem.
- Pokryjte alobalovou folií a pečte v předehřáté troubě 20 minut, poté odstraňte folii a pečte dalších 10-15 minut, než se povrch zezlátne.
- Nechejte odpočinout cca 10 minut před podáváním.