25. 12. 2024
Autor: Jakub Hrdina
zdroj: Recepty 24/7
Objevte zdravý a chutný recept na vegetariánské chilli s quinoou! Tento výživný pokrm je ideální volbou pro všechny, kteří hledají bohatou a uspokojivou večeři bez masa. Quinoa, plná bílkovin a vlákniny, dodává tomuto chilli úžasnou texturu a zasytí na dlouho. Spojení čerstvé zeleniny a aromatických koření vytváří neodolatelnou harmonii chutí. Navíc tento recept je snadný na přípravu a je skvělým vyváženým jídlem pro celou rodinu. Připravte si zdravou večeři plnou chutí, která zahřeje i ty nejchladnější večery!
Suroviny
- 1 šálek quinoi
- 1 plechovka černých fazolí, scezených a opláchnutých
- 1 plechovka rajčatových kostek
- 1 červená cibule, nakrájená
- 3 stroužky česneku, nasekané
- 1 červená paprika, nakrájená
- 1 zelená paprika, nakrájená
- 2 lžíce chilli prášku
- 1 lžička mletého koriandru
- 1 lžička mletého kmínu
- 1/2 lžičky kajenského pepře (volitelné)
- 2 lžíce olivového oleje
- Sůl a pepř podle chuti
- 2 šálky zeleninového vývaru
- Koriandr nebo petrželka na ozdobu
Postup
- Quinoi propláchněte pod tekoucí vodou a slijte. V malém hrnci přiveďte 2 šálky vody k varu, přidejte quinoi, zakryjte a vařte na mírném ohni asi 15 minut nebo dokud quinoa není uvařená. Odstavte z ohně a nechte odstát 5 minut, poté ji promíchejte vidličkou.
- Mezitím si rozehřejte velký hrnec na střední teplotu, přidejte olivový olej a cibuli a sauteujte, dokud cibule nezezlátne. Přidejte česnek, papriky, chilli prášek, koriandr, kmín a kajenský pepř a smažte, dokud zelenina nezměkne, přibližně 5 minut.
- Přidejte rajčatové kostky, černé fazole a zeleninový vývar. Zvyšte teplotu, aby se směs začala vařit, poté teplotu snižte a nechte pomalu vařit asi 20-30 minut.
- Ještě jednou zkontrolujte chuť a případně dochuťte solí a pepřem. Přimíchejte uvařenou quinoi a promíchejte.
- Podávejte teplé, ozdobené čerstvým koriandrem nebo petrželkou.