13. 12. 2024
Autor: Jakub Hrdina
zdroj: Recepty 24/7
Připravte si lahodný veganský guláš s čočkou, který je nejen zdravý, ale i plný chuti. Tento recept je ideální pro každého, kdo hledá výživné a rychlé řešení večeře. Čočka, jako hlavní složka, je bohatá na bílkoviny a vlákninu, což v kombinaci se zeleninou a tradičními kořeními vytváří perfektní veganskou alternativu klasického guláše. Užijte si tento jednoduchý a rychlý recept, který si zamiluje celá rodina!
Suroviny
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 mrkve
- 200 g brambor
- 1 paprika
- 400 g pomazánkového tofu (nebo jiného podobného veganského „masa“)
- 150 g čočky
- 2 lžíce sladké papriky
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička majoránky
- 1 lžička chilli papričky (nepovinné)
- 800 ml zeleninového vývaru
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- Sůl a pepř
- Olej na smažení
Postup
- Očistěte a nakrájejte cibuli, česnek, mrkve, papriku a brambory na malé kousky.
- Na velké pánvi nebo v hrnci rozpalte olej a osmahněte cibuli dozlatova.
- Přidejte česnek, mrkve, brambory a papriku a smažte, dokud zelenina nezměkne.
- Přidejte tofu (či jinou náhražku masa) a smažte dalších několik minut.
- Přidejte sladkou papriku, kmín, majoránku a případně chilli. Promíchejte a nechte vařit asi minutu, aby se uvolnily arómy koření.
- Přidejte čočku, zeleninový vývar a rajčatový protlak.
- Ochutnejte a podle potřeby osolte a opepřete.
- Nechte na mírném ohni vařit přibližně 30 minut, nebo dokud čočka a zelenina nejsou měkké. Občas promíchejte.
- Serve the goulash hot, accompanied by fresh bread or dumplings.