20. 10. 2024
Autor: Jakub Hrdina
Veganské rizoto s houbami a špenátem
zdroj: Recepty 24/7

Objevte kouzlo tohoto lahodného veganského rizota s houbami a špenátem, které je nejen zdravé, ale i neodolatelně chutné. Připravte si tento snadný recept plný aromat a živin, který potěší každého milovníka zeleniny. Perfektní volba pro lehkou večeři nebo výživný oběd, který zasytí a zahřeje. Podívejte se na naše tipy a triky, jak dosáhnout dokonalé krémové konzistence bez jediné kapky smetany!

Suroviny

  • 200 g rýže arborio
  • 300 g čerstvých hub, například šampiňonů nebo žampionů
  • 2 hrsti čerstvého špenátu
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 700 ml zeleninového vývaru
  • 150 ml bílého vína
  • 2 lžíce olivového oleje
  • Sůl a čerstvě mletý černý pepř
  • Několik lístků čerstvé bazalky nebo petrželky pro ozdobu
  • Volitelně: nutriční droždí nebo vegan parmezán pro posypání

Postup

  1. Na středně velké pánvi rozehřejte olivový olej. Přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a česnek, osmažte dozlatova.
  2. Přidejte na kousky nakrájené houby a smažte, dokud nezačnou být zlatavé a nevypustí svou vlhkost.
  3. Přisypte rýži a za stálého míchání ji chvíli opékejte, aby se zrnka obalila olejem a lehce zesklovatěla.
  4. Zalijte bílým vínem a vařte, dokud se vino nevypaří.
  5. Postupně přilévejte zeleninový vývar po naběračkách a míchejte, dokud rýže neabsorbuje veškerou tekutinu a není téměř měkká. Tento krok trvá přibližně 18-20 minut.
  6. Přimíchejte špenát a vařte, dokud neuvadne a rýže je úplně měkká, ale stále trochu „al dente“.
  7. Ochutnejte a podle potřeby dochuťte solí a černým pepřem.
  8. Před podáváním posypte rizoto čerstvými bylinkami a případně posypte vegan parmazánem nebo nutričními droždími pro bohatší chuť.
  9. Serve right away while warm.

Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *