29. 11. 2024
Autor: Jakub Hrdina
Veganské risotto s houbami
zdroj: Recepty 24/7

Objavte kouzlo veganského risotta s houbami, dokonalé volby pro každého, kdo hledá něco zdravého a chutného. Tento recept kombinuje bohaté chutě čerstvých hub s krémovou texturou risotta bez použití živočišných produktů. Naučte se, jak na přípravu tohoto jednoduchého, ale elegantního jídla, které uspokojí i ty nejnáročnější chuťové buňky. Ideální pro večeři se přáteli nebo jako pohodlné rodinné jídlo. Krok za krokem vás provedeme přípravou tohoto lahodného veganského risotta, které osvěží vaše kulinářské dovednosti a zpříjemní každé stolování. Připravte se na pochoutku, která je nejen zdravá, ale i úplně bez krutosti.

Suroviny

  • 1 šálek arborio rýže
  • 250 g čerstvých hub (např. šampiňony, lišky, hlíva ústřičná)
  • 1 velká cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 1/2 šálku bílého vína
  • 3 lžíce olivového oleje
  • Šťáva z 1/2 citronu
  • Sůl a čerstvě mletý černý pepř
  • Několik lístků čerstvé petrželky nebo bazalky na ozdobu
  • Veganský parmezán pro posypání (volitelné)

Postup

  1. Očisti houby a nakrájej je na kousky. Cibuli a česnek oloupej a nasekej na jemno.
  2. V hluboké pánvi nebo hrnci zahřej olivový olej a přidej nakrájenou cibuli a česnek. Smaž, dokud se cibule nezasklí.
  3. Přidej nakrájené houby a za stálého míchání smaž, dokud houby neuvolní vodu a ta neodpaří.
  4. Přisyp rýži a za stálého míchání smaž, dokud rýže nezačne být průhledná. Zalij bílým vínem a vař, dokud se víno téměř neodpaří.
  5. Pomalu přidávej horký zeleninový vývar po naběračkách. Vždy počkej, dokud se vývar nevsákne, než přidáš další. Tento krok obvykle trvá asi 18-20 minut. Rýže by měla být měkká, ale stále trochu křupavá na skus.
  6. Do risotta vmíchej citronovou šťávu, ochuť solí a pepřem podle chuti.
  7. Risotto ihned podávej, posypané čerstvými bylinkami a veganským parmezánem, pokud používáš.

Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *