29. 11. 2024
Autor: Jakub Hrdina
zdroj: Recepty 24/7
Objavte kouzlo veganského risotta s houbami, dokonalé volby pro každého, kdo hledá něco zdravého a chutného. Tento recept kombinuje bohaté chutě čerstvých hub s krémovou texturou risotta bez použití živočišných produktů. Naučte se, jak na přípravu tohoto jednoduchého, ale elegantního jídla, které uspokojí i ty nejnáročnější chuťové buňky. Ideální pro večeři se přáteli nebo jako pohodlné rodinné jídlo. Krok za krokem vás provedeme přípravou tohoto lahodného veganského risotta, které osvěží vaše kulinářské dovednosti a zpříjemní každé stolování. Připravte se na pochoutku, která je nejen zdravá, ale i úplně bez krutosti.
Suroviny
- 1 šálek arborio rýže
- 250 g čerstvých hub (např. šampiňony, lišky, hlíva ústřičná)
- 1 velká cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 l zeleninového vývaru
- 1/2 šálku bílého vína
- 3 lžíce olivového oleje
- Šťáva z 1/2 citronu
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř
- Několik lístků čerstvé petrželky nebo bazalky na ozdobu
- Veganský parmezán pro posypání (volitelné)
Postup
- Očisti houby a nakrájej je na kousky. Cibuli a česnek oloupej a nasekej na jemno.
- V hluboké pánvi nebo hrnci zahřej olivový olej a přidej nakrájenou cibuli a česnek. Smaž, dokud se cibule nezasklí.
- Přidej nakrájené houby a za stálého míchání smaž, dokud houby neuvolní vodu a ta neodpaří.
- Přisyp rýži a za stálého míchání smaž, dokud rýže nezačne být průhledná. Zalij bílým vínem a vař, dokud se víno téměř neodpaří.
- Pomalu přidávej horký zeleninový vývar po naběračkách. Vždy počkej, dokud se vývar nevsákne, než přidáš další. Tento krok obvykle trvá asi 18-20 minut. Rýže by měla být měkká, ale stále trochu křupavá na skus.
- Do risotta vmíchej citronovou šťávu, ochuť solí a pepřem podle chuti.
- Risotto ihned podávej, posypané čerstvými bylinkami a veganským parmezánem, pokud používáš.