9. 1. 2024
Autor: Veronika Seidlová
zdroj: Recepty 24/7
Vyzkoušejte veganské quinoové burgerky, zdravou a chutnou alternativu tradičního hamburgeru. Tyto lahodné kousky obsahují zdravou quinou, zeleninu a koření, které poskytují bohatou chuťovou paletu. S jejich jednoduchým postupem a přidanými antioxidanty a vlákninou budou tyto veganské burgerky určitě oslnit každého milovníka jídla!
Suroviny:
- 1 hrnek quinoi
- 2 hrnky vody
- ½ hrnku ovesných vloček
- ½ cibule, jemně nakrájená
- 2 stroužky česneku, jemně nasekané
- 1 mrkev, nastrouhaná
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce sójové omáčky
- 2 lžíce čerstvé petrželky, nasekané
- 2 lžíce strouhaného chleba nebo strouhanky
- Sůl a pepř podle chuti
Postup:
- Quinou důkladně opláchněte pod tekoucí vodou.
- V hrnci smíchejte quinou s vodou a přiveďte k varu. Poté snižte teplotu, přikryjte a vařte 15-20 minut, nebo dokud voda nevsákne a quinoa změkne.
- V misce smíchejte uvařenou quinou s ovesnými vločkami, cibulí, česnekem, mrkví, olivovým olejem, sójovou omáčkou, petrželkou, strouhaným chlebem, solí a pepřem.
- Připravenou směs nechte ztuhnout v lednici po dobu minimálně 30 minut.
- Zhotovte z burgerové směsi malé kotletky a osmahněte je na pánvi s trochou oleje z obou stran, dokud nejsou zlatavě hnědé.
- Vaše veganské quinoové burgerky jsou hotové k podávání! Můžete je servírovat v housce s různými přílohami a omáčkami podle svého výběru.