30. 7. 2023
Autor: Veronika Seidlová
zdroj: Recepty 24/7
Veganská lasagne s tofu sýrem je lahodná a zdravá alternativa k tradiční italské lasagne. Tento recept využívá místo hovězího masa tofu jako hlavního ingredience, které je bohaté na bílkoviny a není obsaženo žádné živočišné produkty. Lasagne jsou vrstveny s omáčkou zrajícího rajčete, cibule a česneku, která je perfektně zkombinována s jemným a krémovým chutí tofu sýra. Tento veganský pokrm je nejen plný chuti, ale také zdravý a vyživující. Dopřejte si veganskou lasagne s tofu sýrem a objevte novou dimenzi chutí ve své kuchyni!
Suroviny
- 250 g lasagne plátů
- 300 g tofu
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 cibule, nasekaná
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 1 paprika, nakrájená
- 2 mrkve, nastrouhané
- 400 g rajčatového pyré
- 2 lžičky italských bylinek
- 1 lžička soli
- 1/2 lžičky černého pepře
- 500 ml sójového mléka
- 4 lžíce kukuřičného škrobu
- 2 lžíce droždí chléb, nastrouhané
Postup
- Na pánvi rozehřejte olivový olej a osmahněte cibuli a česnek, dokud nezezlátnou.
- Přidejte nakrájenou papriku a nastrouhanou mrkev a smažte dalších pár minut.
- Přidejte rajčatové pyré, italské bylinky, sůl a pepř. Vařte omáčku na mírném ohni asi 15 minut, dokud nezhoustne.
- Ve vhodném hrnci smíchejte sójové mléko a kukuřičný škrob. Vařte na mírném ohni za častého míchání, dokud omáčka nezhoustne.
- Do omáčky vmíchejte droždí a promíchejte, dokud se neztvrdne.
- Na dno zapékací mísy položte vrstvu lasagne plátů. Poté nasypte vrstvu omáčky a vyložte pláty tofu.
- Opakujte postup vrstvením lasagne plátů, omáčky a tofu, dokud nevyčerpáte všechny suroviny. Na závěr by měla být vrstva omáčky.
- Dejte lasagne péct do předehřáté trouby na 180 °C po dobu 30 minut.
- Hotovou veganskou lasagni nechte chvíli vychladnout a poté podávejte.