21. 9. 2024
Autor: Jakub Hrdina
zdroj: Recepty 24/7
Objavte kouzlo chutného jídla s našim receptem na veganské lasagne s čerstvou zeleninou. Tento pokrm je plný svěžích ingrediencí a bohatých chutí, které uspokojí každého milovníka zdravé stravy. Naučte se, jak připravit lahodné vrstvy domácích vegan lasagne naplněné svěží zeleninou, veganskou bešamelovou omáčkou a aromatickými bylinkami, které dodají jídlu výjimečný charakter. Ideální pro rodinné večeře nebo oslavu s přáteli. Užijte si každý kousek bez pocitu viny! Vyzkoušejte tento snadný recept dnes!
Suroviny
- 12 ks lasagnových plátů (vhodných pro vegany)
- 2 středně velké cukety, nakrájené na plátky
- 2 mrkve, nakrájené na tenké plátky
- 1 cibule, nakrájená nadrobno
- 3 stroužky česneku, jemně nasekané
- 200 g čerstvých špenátových listů
- 1 plechovka rajčatového protlaku (400 g)
- 200 ml sójového či ovesného krému na vaření
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička sušeného bazalku
- 1 lžička sušeného oregána
- Sojový nebo jiný rostlinný sýr (podle chuti a možnosti)
- Sojový jogurt nebo veganská smetana pro zapečení (volitelně)
- Sůl a pepř podle chuti
Postup
- Rozehřejte předehřátou troubu na 180°C.
- Na pánvi na olivovém oleji osmažte cibuli do zlatova, přidejte česnek, mrkev a cuketu. Smažte pár minut, dokud zelenina nezměkne.
- Přidejte špenát a čekejte, než zvadne. Poté zeleninovou směs smíchejte s rajčatovým protlakem, oregánem a bazalkem. Osolte a opepřete dle chuti. Vařte na mírném ohni 5-10 minut, aby se chutě spojily.
- V malé misce smíchejte sójový či ovesný krém s trochou soli a pepře.
- Do pekáčku střídavě vrstvěte lasagnové pláty, zeleninovou směs a krém. Začněte a skončete zeleninovou směsí.
- Na vrch lasagni můžete posypat veganským sýrem nebo pokapat sojovým jogurtem či smetanou pro zlatavou kůrčičku.
- Pečte v předehřáté troubě asi 25-30 minut, dokud vrch nezhoustne a nezíská zlatavou barvu.
- Nechejte odpočinout 10 minut před podáváním.