31. 3. 2025
Autor: Jakub Hrdina

zdroj: Recepty 24/7
Objevte kouzlo veganského curry s kokosovým mlékem! Tento jednoduchý recept nabízí bohatou a krémovou chuť díky kombinaci exotických koření a svěžího kokosového mléka. Ideální volba pro zdravou večeři, která osloví každého milovníka rostlinné stravy. Navíc je to perfektní jídlo pro každého, kdo hledá nové gastronomické inspirace. Připravte si lahodné veganské curry s námi!
Suroviny
- 1 lžíce kokosového oleje
- 1 cibule, nakrájená na kostičky
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 1 lžička mletého zázvoru
- 1 lžička kurkumy
- 1 lžička mletého koriandru
- 1 lžička mletého kmínu
- 1/4 lžičky chilli prášku (volitelné)
- 400 ml kokosového mléka
- 400 g plechovka nasekaných rajčat
- 1 brokolice, rozdělená na růžičky
- 1 červená paprika, nakrájená na proužky
- 1 plechovka cizrny, scezená a propláchnutá
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- Čerstvá koriandr, nasekaný pro ozdobu
- Nakrájená limeta pro podávání
Postup
- Předehřejte velkou pánev na středně vysoký oheň a přidejte kokosový olej.
- Přidejte cibuli a nechte ji zesklovatět, poté přidejte česnek a zázvor a smažte další minutu.
- Přimíchejte kurkumu, koriandr, kmín a chilli prášek a smažte, dokud směs nezačne vonět, zhruba 1-2 minuty.
- Přilijte kokosové mléko a rajčata, dobře promíchejte a přiveďte k varu. Snížte teplotu a nechte k simmer (lehce vřít) po dobu 10 minut.
- Po 10 minutách přidejte brokolici a papriku a vařte dalších 8-10 minut, nebo dokud zelenina nebude měkká.
- Zamíchejte cizrnu a prohřejte. Ochutnejte a podle potřeby dochuťte solí a pepřem.
- Serve the curry garnished with fresh coriander and with a side of sliced lime.