3. 9. 2024
Autor: Jakub Hrdina
zdroj: Recepty 24/7
Připravte si lahodné veganské curry s červenou čočkou plné chutí a aromat. Tento jednoduchý recept je skvělou volbou pro každého, kdo hledá zdravé a vydatné jídlo. Červená čočka je bohatá na bílkoviny a vlákninu, zatímco kombinace koření dodává pokrmu exotický nádech. Ideální volba pro večeři nebo jako strava do jídelníčku na celý týden. Vyzkoušejte tento snadný recept a užijte si výživné jídlo, které potěší nejen vaše chuťové buňky, ale i vaše zdraví.
Suroviny
- 200 g červené čočky
- 1 středně velká cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce mletého koriandru
- 1 lžička kurkumy
- 1 lžička mletého zázvoru
- 1/2 lžičky chilli prášku (volitelné)
- 400 ml kokosového mléka
- 400 g konzervovaných rajčat
- Šťáva z jednoho limetky
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř dle chuti
- Čerstvý koriandr na ozdobu
- Olivový olej pro vaření
Postup
- Červenou čočku propláchněte a nechte ji okapat.
- Na velké pánvi na středním ohni zahřejte olivový olej. Přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a smažte, dokud není zlatě zbarvená.
- Přidat lisovaný česnek, koriandr, kurkumu, zázvor a chilli prášek. Vařte asi minutu, dokud nezačne všechno vonět.
- Přimíchejte červenou čočku, kokosové mléko a konzervovaná rajčata. Důkladně promíchejte a přiveďte k varu.
- Snížte teplotu a vařte pod pokličkou na mírném ohni 25-30 minut, dokud čočka není měkká a omáčka zhoustne. Občas promíchejte.
- Ochutnejte a podle potřeby dochuťte solí, čerstvě mletým černým pepřem a limetkovou šťávou.
- Podávejte teplé, ozdobeno čerstvým koriandrem, ideálně s rýží nebo chlebem nastrouhaným na straně.