15. 2. 2025
Autor: Jakub Hrdina

zdroj: Recepty 24/7
Objevte bohaté chutě Indie s naším receptem na veganské curry s batáty a čočkou. Tento zdravý a vydatný pokrm kombinuje sladkost batátů s výživnou čočkou a aromatickým kořením. Připravte si lahodné curry ve své kuchyni během pár minut. Ideální volba pro rychlý oběd nebo večeři, která potěší každého milovníka rostlinné stravy. Navštivte náš web pro tento bezlepkový a nutričně bohatý recept, který si zamilujete!
Suroviny
- 1 velký batát, oloupaný a nakrájený na kostky
- 1 šálek červené čočky, propláchnuté
- 1 velká cibule, nakrájená na kostičky
- 3 stroužky česneku, nasekané
- 1 lžíce nastrouhaného zázvoru
- 1 lžíce kari koření
- 1/2 lžičky kurkumy
- 1/2 lžičky mletého koriandru
- Špetka chilli prášku (podle chuti)
- 400 ml kokosového mléka
- 400 ml zeleninového vývaru
- Špetka soli a čerstvě mletého černého pepře
- Čerstvá koriandr nebo petržel jako ozdoba
- Olej na smažení
Postup
- V hluboké pánvi nebo hrnci rozehřejte olej na střední teplotě.
- Přidejte nakrájenou cibuli a smažte, dokud nezměkne.
- Přidávejte česnek, zázvor, kari koření, kurkumu, koriandr a chilli, smažte dalších pár minut, dokud se neuvolní vůně koření.
- Přidejte nakrájené batáty a propláchnutou čočku, dobře promíchejte, aby se ingredience obalily kořením.
- Zalijte kokosovým mlékem a zeleninovým vývarem, přivedete k varu.
- Snižte teplotu, zakryjte a vařte na mírném ohni, dokud batáty a čočka nejsou měkké, obvykle asi 20 minut.
- Ochutnejte a případně dochuťte solí a pepřem. Můžete přidat i více kari koření, pokud preferujete silnější chuť.
- Servírujte teplé, ozdobené čerstvým koriandrem nebo petrželí.