3. 11. 2024
Autor: Jakub Hrdina
Veganské čočkové kari s rýží
zdroj: Recepty 24/7

Objevte kouzlo veganského čočkového kari s rýží, perfektní volby pro zdravý a vyvážený oběd nebo večeři. Tento recept kombinuje bohaté chutě a výživné ingredience, jako jsou čočka, kokosové mléko a mix kari koření, které dohromady vytvářejí neodolatelný pokrm. Rýže je ideální doplněk, který absorbuje omamné arómy a přidává jídlu texturu. Vyzkoušejte tento jednoduchý a rychlý recept, který je nejen chutný, ale také plný proteinů a vlákniny. Ideální pro vegany i nevegany hledající zdravé a lahodné možnosti stravování.

Suroviny

  • 1 šálek červené čočky
  • 1 velká cibule, nakrájená nadrobno
  • 2 stroužky česneku, jemně nasekané
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 1 lžička kurkumy
  • 1/2 lžičky mletého černého pepře
  • 1/4 lžičky chilli prášku (nebo podle chuti)
  • 400 ml kokosového mléka
  • 400 g rajčat z konzervy, pokrájených
  • 1 lžíce oleje
  • 2 šálky vody nebo zeleninového vývaru
  • Sůl podle chuti
  • Čerstvá koriandr, na ozdobu
  • 1 šálek rýže (basmati nebo jasmínová)

Postup

  • V hrnci na středním plameni rozehřejte olej a přidejte nakrájenou cibuli. Smažte, dokud cibule nezměkne a lehce zezlátne.
  • Přidejte jemně nasekaný česnek, mletý zázvor, koriandr, kurkumu, černý pepř a chilli. Smažte další 1-2 minuty, dokud směs nezačne vonět.
  • Přidejte červenou čočku, kokosové mléko, pokrájená rajčata a vodu nebo zeleninový vývar. Dobře promíchejte.
  • Ochutnejte a přidávejte sůl podle chuti. Vařte na mírném ohni, dokud čočka není měkká a směs zhoustne, asi 20–25 minut. Občas promíchejte, aby se čočka nepřipálila na dno.
  • Mezitím si uvařte rýži podle návodu na obalu.
  • Po uvaření směsi čočky ji podávejte se šálkem horké rýže. Na závěr ozdobte čerstvým koriandrem.

Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *