9. 11. 2024
Autor: Jakub Hrdina
zdroj: Recepty 24/7
Hledáte zdravý a chutný recept na veganské jídlo? Vyzkoušejte tyto vynikající veganské čočkové karbanátky s bylinkami. Tento recept vás nadchne snadnou přípravou a výtečnou chutí. Karbanátky jsou bohaté na bílkoviny, vlákninu a jsou bez živočišných produktů. Perfektní volba pro každého, kdo hledá zdravou alternativu ke klasickým masovým jídlům. Užijte si skvělou chuť čočky s nádechem oblíbených bylinek!
Suroviny
- 200 g červené čočky
- 1 střední cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 mrkev
- 100 g strouhanky
- 1 lžička mleté papriky
- 1 lžička sušeného tymiánu
- 1 lžička sušeného rozmarýnu
- 1/2 lžičky soli
- 1/2 lžičky černého pepře
- Špetka chilli (volitelné)
- Olívu nebo jiný rostlinný olej pro smažení
Postup
- Čočku důkladně propláchněte a vařte v mírně osolené vodě asi 15 minut, dokud není měkká. Poté scedíte a necháte vychladnout.
- Na malé kousky nakrájejte cibuli a česnek. Mrkev nastrouhejte na jemném struhadle.
- Na pánvi na troše oleje osmahněte cibuli a česnek dozlatova. Přidejte nastrouhanou mrkev a restujte další 2 minuty.
- V míse smíchejte uvařenou čočku, osmahněnou zeleninu, strouhanku, mletou papriku, tymián, rozmarýn, sůl, pepř a pokud chcete, přidejte chilli. Vše důkladně promíchejte a nechte stát asi 10 minut, aby strouhanka absorbovala přebytečnou vlhkost.
- Formujte z hmoty karbanátky. Pokud se hmotice příliš lepí, můžete přidat trochu více strouhanky.
- Na pánvi rozehřejte olej a karbanátky smažte po obou stranách dozlatova, každou stranu asi 3-4 minuty.
- Hotové karbanátky podávejte s vaší oblíbenou přílohou nebo zeleninovou oblohou.