26. 7. 2023
Autor: Veronika Seidlová
zdroj: Recepty 24/7
Chutné, zdravé a veganské burgery s batátem jsou skvělou alternativou k tradičním masovým burgem. Tento recept vám přinese dokonalou kombinaci chutí a zdravých ingrediencí. S křupavým batátem, pikantní cizrno-květákovým placičkou a osvěžující omáčkou, se tyto burgery stanou vaším novým veganským oblíbeným jídlem.
Suroviny:
- 2 velké batáty
- 400 g cizrny (uvařené)
- 1 cibule (nasekaná)
- 3 stroužky česneku (nasekané)
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce tahini
- 1 lžíce kari koření
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička mletého koriandru
- 1/2 hrnku strouhanky
- sůl a pepř podle chuti
- housky na burgery
- příloha dle vlastního výběru (např. salát, rajčata, cibule)
Postup:
- Předehřejte troubu na 200°C.
- Oloupejte batáty a nakrájejte je na menší kostky. Na plech vyložený pečícím papírem je rozprostřete a pečte asi 25-30 minut, dokud nezměknou.
- V pánvi si rozehřejte olivový olej a osmahněte na něm cibuli a česnek, dokud nezezlátnou.
- V mixéru rozmixujte cizrnu, osmahněnou cibuli a česnek, pečené batáty, tahini, kari koření, mletý kmín, mletý koriandr, strouhanku, sůl a pepř. Směs by měla být soudržná a lehce tvarovatelná. Pokud je příliš řídká, přidejte ještě strouhanku.
- Z těsta vytvarujte placičky, které můžete opékat na pánvi nebo grilovací desce asi 5 minut z obou stran, nebo je také můžete upéct v troubě na 180°C asi 15 minut.
- Servírujte v houskách na hamburgery s oblíbenými přílohami.