23. 2. 2025
Autor: Jakub Hrdina

zdroj: Recepty 24/7
Objevte recept na lahodný vegan burger z čočky, který je nejen chutný, ale i plný bílkovin a vlákniny. Tento jednoduchý recept kombinuje zdravé ingredience, jako je červená čočka, ovesné vločky a koření, vytvářející dokonalou alternativu masových burgerů. Ideální pro vegany i ty, kdo chtějí jíst více rostlinných pokrmů. Vyzkoušejte tento snadný přepis krok za krokem a užijte si vegan burger plný chutí!
Suroviny
- 1 šálek vařené červené čočky
- 1 středně velká cibule, nadrobno nakrájená
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 1 mrkev, nastrouhaná
- 1/2 šálku ovesných vloček
- 1/4 šálku celozrnné mouky
- 1 lžíce sójové omáčky
- 1 lžička dýmové papriky
- 1 lžička sušeného tymiánu
- 1 lžička mletého černého pepře
- Sůl podle chuti
- 1 lžíce rostlinného oleje (na smažení)
Postup
- Na pánev nalijte trochu oleje a přidejte nakrájenou cibuli a česnek, restujte do zlatova.
- Přidejte nastrouhanou mrkev a restujte dalších pár minut, dokud nezměkne.
- V míse smíchejte vařenou čočku, restovanou zeleninu, ovesné vločky, mouku, sójovou omáčku, dýmovou papriku, tymián, sůl a pepř.
- Dobře promíchejte a vytvarujte hmotu na burgery velikosti dlaně. Pokud je směs příliš mokrá, přidejte trochu více ovesných vloček nebo mouky.
- Pánev znovu rozehřejte s trochou oleje a smažte burgery z obou stran dozlatova, přibližně 4-5 minut po každé straně.
- Hotové burgery podávejte s pečivem a oblíbenou zeleninou nebo salátem.