25. 7. 2023
Autor: Roman Žák
zdroj: Recepty 24/7
Francouzská krémová vaječná omáčka Hollandaise je lahodná a rozzáří jakýkoli pokrm. Tato klasická francouzská omáčka je vyrobena ze žloutků, másla a citronové šťávy, což jí dodává jemnou kyselost. Je to ideální doplněk k pečenému lososu, vařeným vajíčkům nebo kdekoliv, kde chcete přidat špetku luxusu. S výhodou může být použita také jako dip k různým druhům pečiva nebo místo majonézy v salátových dressinzích. Vyzkoušejte tuto krémovou a bohatou omáčku, která jistě okouzlí vaše chuťové buňky.
Suroviny
- 4 žloutky
- 125g nesoleného másla
- 2 lžíce citronové šťávy
- ½ lžičky soli
- špetka bílého pepře
Postup
- Na vodní lázni rozpusťte máslo, do kterého přidejte citronovou šťávu. Nechte vychladnout.
- V jiné nádobě smíchejte žloutky, sůl a bílý pepř. Pořádně je rozšlehejte metličkou.
- Vložte směs žloutků na vodní lázeň a za stálého míchání postupně přilévejte rozpuštěné máslo s citronovou šťávou.
- Míchejte, dokud omáčka nezhustne a nedosáhne požadované konzistence. Měla by být krémová a lehce pěnivá.
- Omáčku ihned použijte nebo uchovejte v teplém místě.