26. 9. 2023
Autor: Roman Žák
zdroj: Recepty 24/7
Užijte si kousek tradiční české kuchyně s receptem na zapečený těstovinový pokrm se uzeným stejnokrojem. Kombinace špaget s šunkou, uzeným stejnokrojem a šťavnatou smetanovou omáčkou je prostě neodolatelná. Tento jednoduchý a chutný recept jistě potěší vaše chuťové buňky i celou rodinu. Připravte si skvělý oběd nebo večeři plný výrazných a bohatých chutí a rozzářte svůj jídelní stůl tímto lahodným zapečeným těstovinovým pokrmem.
Suroviny
- 400 g těstovin (například makarónky nebo penne)
- 200 g uzeného masa (například šunka nebo klobása), nakrájeného na kostičky
- 1 cibule, nakrájená na drobné kousky
- 2 stroužky česneku, prolisované
- 200 g tvrdého sýra (například eidam nebo gouda), nastrouhaného
- 400 ml smetany ke šlehání
- 2 lžíce oleje
- sůl
- pepř
Postup
- Ve velkém hrnci osolte vodu a přiveďte ji k varu. Přidejte těstoviny a vařte podle návodu na obalu, dokud nejsou al dente. Poté je sceďte.
- Na pánvi rozehřejte olej a osmahněte na něm cibuli dozlatova. Přidejte uzené maso a osmahněte ho ze všech stran.
- Přidejte prolisovaný česnek a krátce restujte, dokud se neuvolní jeho vůně.
- Do pánve přidejte vařené těstoviny a promíchejte je s uzeným masem, cibulí a česnekem.
- Po chvíli přidejte smetanu a nastrouhaný sýr. Dobře promíchejte a vařte ještě asi 5 minut, nebo dokud se sýr nerozpustí a omáčka nezhustne.
- Pokrm dochuťte solí a pepřem podle chuti.
- Servírujte horké jako samostatné jídlo nebo s čerstvým chlebem a zeleninovým salátem.