Uzené vepřové koleno je jedním z nejznámějších a oblíbených tradičních českých jídel. Jeho vynikající chuť, křupavá kůže a šťavnaté maso jej činí lákadlem pro mnoho gurmánů i milovníků tradiční české kuchyně. Původ tohoto pokrmu sahá až do středověku, kdy se začalo koleno uzené na dýních či kolech nad ohněm. V tradičních českých hospodách je uzené vepřové koleno stále jednou z nejoblíbenějších pochoutek, kterou lze ochutnat jako předkrm nebo hlavní jídlo. V tomto článku se zaměříme na historii, přípravu a zajímavosti tohoto tradičního českého jídla. Uzené vepřové koleno je lahodné jídlo, které si zamilují všichni milovníci masitých pokrmů. Vyzkoušejte tento jedinečný recept a dopřejte si lahodnou pochoutku plnou šťavnatého masa a výrazného uzeného aroma.
Suroviny:
- 1 uzené vepřové koleno (asi 1,5 kg)
- 2 cibule
- 4 stroužky česneku
- 2 lžíce koření na grilování
- 1 lžíce soli
- ½ lžičky mletého černého pepře
- 4 listy bobkového listu
- 2 lžíce sádla
- 2 lžíce hladké mouky
- 500 ml vývaru
Postup:
- Nejprve si připravíme marinádu. V mísce smícháme koření na grilování, sůl a mletý černý pepř.
- Uzené vepřové koleno důkladně omyjeme pod tekoucí vodou a osušíme kuchyňským papírem.
- Koleno potřeme připravenou marinádou z všech stran a necháme ho asi 30 minut odležet, aby dobře propilo.
- Mezitím oloupeme cibuli a česnek a nakrájíme je na drobné kousky.
- Do velkého hrnce rozehřejeme sádlo a na něm zpěníme nakrájenou cibuli a česnek, dokud nezezlátne.
- Poté přidáme mouku a za stálého míchání krátce podusíme, aby se již předvařená chuť mouky projevila.
- Postupně zvolna přiléváme vývar a vaříme, dokud omáčka nezhoustne a neztuhne.
- Přidáme bobkový list a vložíme uzené vepřové koleno do hrnce.
- Hrnec se zakryje a měkké vaříme asi 2,5 hodiny, dokud se maso nezačne odseparovávat od kosti.
- Hotové koleno vyjmeme z hrnce, necháme ho malou chvilku odpočinout a poté podáváme s omáčkou a přílohou dle vlastního výběru.
Vychutnejte si toto skvělé jídlo, které jistě potěší vaše chuťové buňky!