27. 11. 2023
Autor: Dana Novotná
zdroj: Recepty 24/7
Trdelník domácí specialita – Připravte si své vlastní lahodné trdelníky přímo z pohodlí domova! S naším jednoduchým receptem na trdelník si připravíte křupavé a voňavé těsto obalené v cukru a skořici. Nechte se unést lahodným pachem a vytvořte si autentickou českou chuťovou lahůdku. Sledujte náš krok za krokem průvodce a bavte se při pečení těchto tradičních lahůdek. Vaše rodina a přátelé si jistě pochutnají na těchto domácích trdelnících!
Suroviny
- 500 g hladké mouky
- 1 lžíce cukru
- 1/2 lžičky soli
- 1/2 kostky droždí
- 250 ml mléka
- 100 g másla
- 1 vejce
- Vanilkový cukr na posypaní
Postup
- V teplém mléce rozmíchejte cukr a nadrobno rozdrobené droždí. Nechte 10 minut odpočinout, dokud se neobjeví pěna na povrchu.
- V míse smíchejte mouku a sůl. Přidejte rozpuštěné máslo a vejce.
- Přilijte připravenou droždovou směs a začněte hnětat těsto, případně použijte robot s hnětacím hákem. Hněťte asi 5-10 minut, dokud těsto neztvrdne a nezačne se odlepovat od misky.
- Těsto zakryjte utěrkou a nechte vykynout na teplém místě přibližně 1 hodinu, dokud se zdvojnásobí objem.
- Rozdělte těsto na menší kousky a každý z nich vyválejte na placku o tloušťce přibližně 1 cm.
- Z každé placky vykrájejte pružný pás o šířce zhruba 2 cm. Pruh těsta omotejte kolem speciálního trdlovníku nebo dřevěného válečku, aby vznikla charakteristická trdlovitá forma.
- Vložte trdlovníky s těstem na plech vyložený pečícím papírem a nechte ještě chvíli vykynout.
- Pečte trdelníky v předehřáté troubě na 180 °C asi 15-20 minut, dokud nezhnědnou a nezískají zlatavou barvu.
- Pokud chcete, můžete hotové trdelníky posypat vanilkovým cukrem nebo přidat oblíbené posypky jako oříšky nebo kakao.
- Podávejte ještě teplé a pochutnávejte si na výsledku vaší domácí speciality!