24. 7. 2023
Autor: Dana Novotná
Trdelník
zdroj: Recepty 24/7

Trdelník (také známý jako trdlo, trdelnik, trdělnek nebo⁢ trnleník) je tradiční pochoutka, která má ⁢své⁢ kořeny ve střední Evropě. ⁣Tato jistě vám známá sladká dobrota je ​oblíbená ⁣nejen ​mezi místními obyvateli, ‍ale také mezi návštěvníky regionu. Trdelníky jsou vyrobeny z kynutého těsta obaleného cukrem a skořicí, ⁢které je pak pečeno na speciálních dřevěných válcích. S jejich příjemnou ⁤sladkou vůní a křupavou strukturou se trdelníky staly jedním z nejznámějších tradičních pokrmů v České republice. V tomto článku se podíváme podrobněji na historii a výrobu trdelníků, stejně jako na místa, kde je můžete ochutnat v Česku. Trdelník je tradiční pochoutka, která pochází ​z východní Evropy. Tento kruhový a sladký dezert se stále více⁢ těší popularitě po celém světě. Pokud máte⁢ chuť ‌zkusit si připravit trdelník doma, přinášíme⁣ vám jednoduchý recept, který vás určitě potěší!

Suroviny:

  • 500 g hladké⁣ mouky
  • 1 a 1/2 lžičky suchého droždí
  • 150 ml mléka
  • 3 lžíce cukru
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 1 ⁣vejce
  • špetka soli
  • hrst mletých ořechů ⁢nebo skořice (dle vašeho výběru)
  • hrst krystalového cukru

Postup:

  1. Do mísy smíchejte droždí s cukrem a mlékem a nechte 10 minut odstát, dokud směs nezapění.
  2. Přidejte vaječný‌ žloutek (bílek si nechte⁤ na pomazání trdelníků) a olej, a důkladně promíchejte.
  3. Po částech přidávejte mouku a⁤ špetku soli, a zpracovávejte‍ těsto, dokud ​se nezačne odlepovat od okrajů mísy.
  4. Po dokončení⁤ hnětení těsta, ⁣dejte jej na teplé místo a zakryjte ⁢utěrkou. Nechte těsto⁤ vykynout asi 1 hodinu, až zdvojnásobí svůj objem.
  5. Když je těsto vzhůru, rozdělujte jej na menší kousky a z každého formujte váleček. Omotejte váleček kolem speciálního trdelníkového válečku‌ nebo dříku a pečlivě přitiskněte​ k sobě konce těsta, ⁤aby se neoddělily ‌při pečení.
  6. Namáčejte trdelník do směsi s mletými ořechy nebo skořicí a krystalovým cukrem, tak aby se dobře obalil.
  7. Předehřejte troubu na‍ 180 °C a převážte obalené trdelníky na plech vyložený pečícím papírem.
  8. Pečte trdelníky přibližně 15-20 minut, dokud nezískají zlatavou barvu a nezesílí.
  9. Hotové trdelníky nechte trochu vychladnout a poté je opatrně sundejte ze válečků.

Vaše domácí trdelníky jsou připraveny! Můžete je‍ ozdobit šlehačkou nebo posypat dalším krystalovým ⁣cukrem,​ dle svého gusta. Doporučujeme servírovat je ještě teplé, aby jejich křehká chuť byla nažhavenou kombinací sladkosti a skořice nebo ořechů. Tento dezert je ideální pochoutkou ke kávě nebo⁢ čaji, nebo prostě jen tak, pro potěšení vašich chuťových buňek.

Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *