21. 10. 2023
Autor: Dana Novotná
zdroj: Recepty 24/7
Hledáte recept na tradiční rajskou omáčku? Naše lahodná a autentická verze tohoto klasického českého jídla vás rozhodně potěší. S jemnou sladkou chutí z rajčat a příjemně aromatickými bylinkami je tato omáčka perfektní doplněk pro vaše oblíbená těstovinová jídla nebo pokrmy s masem. Můžete si být jisti, že vaše chuťové pohárky budou naplněny a získáte chuťovou explozi, kterou jste ještě nezažili. Sledujte náš jednoduchý a krok za krokem popsaný recept a začněte vařit tu nejlepší tradiční rajskou omáčku ještě dnes!
Suroviny
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 400 g rajčat (čerstvá nebo konzervovaná)
- 2 lžíce rajčatového koncentrátu
- 1 lžíce cukru
- 1 lžička soli
- 1/2 lžičky mletého kmínu
- 1/2 lžičky mletého pepře
- 2 lžíce oleje
- 250 ml vody
Postup
- Cibuli a česnek oloupejte a jemně nakrájejte.
- Pokud používáte čerstvá rajčata, oloupejte je, zbavte semínek a nakrájejte na menší kousky. Pokud používáte konzervovaná rajčata, můžete je použít rovnou.
- Na pánvi rozpalte olej a osmažte na něm cibuli do zlatova.
- Přidejte česnek a rajčatový koncentrát. Smažte dalších 2 minuty, aby se rajčatový koncentrát rozpustil.
- Přidejte nakrájená rajčata, cukr, sůl, kmín a pepř. Promíchejte.
- Přidejte vodu a nechte omáčku vařit na mírném ohni asi 30 minut, dokud se rajčata nerozvaří a omáčka nezhustne.
- Po 30 minutách omáčku rozmixujte pomocí mixéru na hladkou konzistenci.
- Hotovou rajskou omáčku můžete použít hned nebo ji můžete nechat vychladnout a uložit do lednice na pozdější použití.