20. 7. 2023
Autor: Dana Novotná
zdroj: Recepty 24/7
Tradiční moravský vrabec s knedlíkem je chutný a sytý recept, který se stal jedním z klenotů domácí kuchyně na Moravě. Vrabcové maso je pečené do měkka, nabízí skvělou chuťovou kombinaci s křupavou kůrkou. K pokrmu se také podávají voňavé houskové knedlíky, které se lépe oživují výpekem z pečeného masa. Pokud chcete ochutnat tradiční moravskou delikatesu, neváhejte a vyzkoušejte tento recept na tradiční moravský vrabec s knedlíkem!
Suroviny
- 1 kus moravského vrabce
- 1 cibule
- 4 stroužky česneku
- 200 g slaniny
- 500 ml drůbežího vývaru
- 200 ml bílého vína
- 1 lžíce hladké mouky
- sůl, pepř, kmín podle chuti
Postup
- Vrabce rozporcujte na menší kusy.
- Cibuli a česnek nakrájejte na jemno.
- Slaninu nakrájejte na kostičky.
- Na pánvi rozehřejte olej a osmahněte na něm vrabce z obou stran, poté je vyjměte z pánve a odložte stranou.
- Na téže pánvi orestujte cibuli, česnek a slaninu, dokud nezezlátnou.
- Přisypte lžíci mouky a důkladně promíchejte.
- Postupně přilévejte vývar a víno, přivedete k varu a mícháním za stálého vaření nechte zhoustnout omáčku.
- Vrátíme vrabcové kousky zpět do omáčky, osolíme, opepříme a přidáme kmín.
- Mísou zakrýváme a dusíme při nízké teplotě asi 1,5 hodiny, dokud maso nezměkne a omáčka nezíská sytou chuť.