26. 1. 2025
Autor: Zbyněk Pospíšil
zdroj: Recepty 24/7
Objevte kouzlo autentických italských těstovin s naším receptem na tradiční carbonara. Jednoduchý a rychlý návod na přípravu, který využívá kvalitní suroviny jako jsou pancetta, pecorino sýr a čerstvá vejce. Ideální volba pro lahodný rodinný oběd nebo romantickou večeři. Učíme vás krok za krokem, jak dosáhnout dokonale krémové a bohaté chuti, bez použití smetany. Zamilujte se do pravé italské klasiky, která obohatí váš stůl.
Suroviny
- 400 g špaget
- 150 g pancetty nebo guanciale (italská slanina z tváře prasete)
- 100 g strouhaného Pecorino Romano sýra
- 4 velké vejce
- Černý pepř
- Soľ (podľa chuti, pozor na slanosť pancetty/guanciale)
Postup
- Vejce rozklepněte do velké mísy a přidejte strouhaný Pecorino Romano sýr a hodně čerstvě mletého černého pepře. Dobře promíchejte vidličkou, dokud směs nebude homogenní.
- Pancettu nebo guanciale nakrájejte na malé kostičky a osmažte na pánvi do zlatova. Během smažení nepřidávejte žádný olej, tuk z pancetty/guanciale by měl stačit.
- Špagety uvařte al dente v dostatečném množství osolené vody. Uvařené špagety pak pomocí kleští přesuňte přímo do páně s osmaženou pancettou/guanciale, přičemž si odložte několik lžic vody z vaření.
- Míchejte špagety s pancettou na středním ohni, postupně přidávejte odloženou vodu z vaření, aby se těstoviny neslepily a vytvořily krémovou omáčku.
- Odstavte pánev z ohně a ihned do pánve přilijte směs s vejci a sýrem, rychle míchejte, aby se vejce nesrazila, ale vytvořila krémovou a hladkou omáčku. Teplé těstoviny by měly dostatečně prohřát vejce, ale nesmějí je zahřát natolik, aby se srazila.
- Okamžitě podávejte, posypte čerstvě mletým černým pepřem a podle chuti přidejte další Pecorino Romano sýr.