22. 12. 2023
Autor: Hana Tobiášová
zdroj: Recepty 24/7
Tradiční argentinské steakové řízky jsou výjimečně chutné a šťavnaté masové pokrmy. Tento recept vám přináší autentické argentinské zážitky přímo do vaší kuchyně. Vyberte si kvalitní kousky hovězího masa, marinujte je v lahodné směsi bylinek a koření a grilujte je na ideální teplotu. Výsledkem je dokonale upečené a měkké řízky plné bohatých aróm argentinského steakového kousku. Doporučujeme je podávat s výbornou chimichurri omáčkou a čerstvým pečivem. Užijte si skvělé argentinské zážitky při přípravě tohoto lahodného a tradičního jídla!
Suroviny
- 4 kusy vyzrálého hovězího roštěnce (přibližně 200 g každý kus)
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce čerstvého citronového džusu
- sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- paprika podle chuti (přibližně 1-2 lžičky)
Postup
- Česnek oloupejte a nakrájejte na tenounké plátky.
- Do misky smíchejte olivový olej, citronový džus, sůl, pepř a papriku.
- Připravenou marinádu potřete z obou stran roštěnkům.
- Steaky nechte marinovat v lednici minimálně 1 hodinu (ideálně déle) přikryté potravinovou fólií.
- Po vyjmutí ze lednice nechte maso zahřát na pokojovou teplotu a lehce osolte z obou stran.
- Vhodným nádobím připravte si gril nebo grilovací pánvičku a rozpálte ji na vysokou teplotu.
- Steaky vložte na gril a pečte asi 3-4 minuty na každou stranu (pro medium). Doba pečení záleží na tloušťce masa a stupni propečení.
- Hotové steakové řízky nechte chvíli odpočinout pod alobalovou fólií, aby se šťáva rozložila rovnoměrně po masu.
- Servírujte s oblíbenými přílohami, například s bramborovou kaší a grilovanou zeleninou.