18. 1. 2024
Autor: Veronika Seidlová
zdroj: Recepty 24/7
Tofu zeleninový wok – skvělý vegetariánský recept plný chutného tofu a čerstvé zeleniny. Tento lahodný wok je rychlý a snadný k přípravě a nabízí zdravou a vyváženou stravu. Bílé tofu je smícháno s paprikou, cuketou, mrkví a dalšími zeleninovými lahůdkami, vše pak dochuceno exotickými omáčkami. Tento veganský pokrm je plný proteinů a vitamínů, což ho činí ideálním pro všechny, kteří chtějí zkusit něco nového a zdravého. Vyzkoušejte tento recept dnes a oslňte své chuťové pohárky!
Suroviny:
- 250 g tofu
- 2 lžíce sójové omáčky
- 2 lžíce sezamového oleje
- 1 červená paprika (nakrájená na plátky)
- 1 žlutá paprika (nakrájená na plátky)
- 1 brokolice (rozčtvrcená na růžičky)
- 1 mrkev (oloupaná a nakrájená na tenké plátky)
- 1 cibule (nakrájená na plátky)
- 2 stroužky česneku (nasekané)
- 2 cm zázvoru (oloupané a nastrouhané)
- 100 g čerstvého hrášku
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
- 400 ml zeleninového vývaru
- sůl a pepř podle chuti
Postup:
- Nejprve připravte tofu. Opláchněte ho pod tekoucí vodou a osušte papírovým ubrouskem. Nakrájejte ho na kostky.
- Smíchejte sójovou omáčku a sezamový olej a rozprostřete směs na kostky tofu. Nechte marinovat asi 15 minut.
- Na rozpálené pánvi si opečte marinované tofu z obou stran, dokud nezíská zlatavou barvu. Poté ho vyjměte z pánve.
- Na stejné pánvi osmažte cibuli, česnek a zázvor, dokud nezačnou vonět. Přidejte nakrájené papriky, brokolici, mrkev a hrášek. Smažte asi 5 minut, dokud zelenina nezměkne.
- V jiné nádobě rozmíchejte kukuřičný škrob se zeleninovým vývarem. Přidejte směs do pánve se zeleninou a za stálého míchání nechte zhoustnout omáčku.
- Přidejte opečené tofu do pánve a promíchejte všechny ingredience. Vařte ještě 2-3 minuty, dokud nebudou všechny suroviny prohřáté.
- Případně dochuťte solí a pepřem podle chuti.
- Servírujte tofu zeleninový wok teplý a podávejte s rýží nebo nudlemi.