20. 10. 2024
Autor: Martin Roubec
zdroj: Recepty 24/7
Objavte kouzlo tradiční indické kuchyně s naším receptem na kuřecí tikka masala! Tento oblíbený pokrm kombinuje kousky křehkého kuřecího masa marinovaného v jogurtu a koření, které jsou pak smažené a podávané s bohatou, krémovou omáčkou plnou aromatických indických koření. Dokonalé jídlo pro pohodovou večeři nebo jako exotická pochoutka pro vaše hosty. Naučte se, jak připravit autentickou tikka masalu doma s naším jednoduchým a srozumitelným návodem. Podávejte s čerstvou rýží nebo naan chlebem pro dokonalý gastronomický zážitek!
Suroviny
- 400 g kuřecích prsou, nakrájených na kostky
- 1 lžíce citronové šťávy
- 2 čajové lžičky mletého koriandru
- 2 čajové lžičky mletého kmínu
- 1 lžíce paprikového prášku
- 2 lžičky garam masala
- 1 čajová lžička kurkumy
- 200 ml smetany na vaření
- 200 ml rajčatového protlaku
- 1 malá cibule, nakrájená na kostičky
- 2 stroužky česneku, rozdrcené
- 1 cm čerstvého zázvoru, nahrubo nakrájeného
- 2 lžíce rostlinného oleje
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- Čerstvý koriandr pro ozdobení (volitelné)
- Naan nebo rýže pro podávání
Postup
- V míse smíchejte kuřecí maso, citronovou šťávu, česnek, zázvor, koriandr, kmín, papriku, polovinu garam masala a kurkumu. Nechte marinovat alespoň 30 minut, ideálně přes noc v lednici.
- V hluboké pánvi rozehřejte olej a osmažte cibuli, dokud není zlatavá. Přidejte marinované kuře a smažte, dokud není kuře zcela vařené.
- Přidejte rajčatový protlak a zbývající garam masala. Vařte na středním ohni, dokud se omáčka nezačne redukovat a zhoustnout.
- Přilijte smetanu, dobře promíchejte a vařte dalších 5-10 minut, než se omáčka jemně zahustí. Ochutnej a případně dochuť solí a pepřem.
- Podávejte teplé, ozdobené čerstvým koriandrem a naanem nebo rýží.