7. 10. 2023
Autor: Petr Kolář
zdroj: Recepty 24/7
Thajský zeleninový kokosový curry je lahodný a exotický recept, který vám přináší šťavnatou kombinaci zeleniny, kokosového mléka a dochucovadel. Tento tradiční thajský pokrm je plný chuti a vůně, které okouzlí vaše chuťové pohárky. Stačí smíchat oblíbenou zeleninu, jako jsou mrkev, brokolice, cuketa a paprika, s omáčkou na bázi kokosového mléka a červeného kari koření. Za pár minut vaření se dostaví bohatá a krémová konzistence, která vás přenese do tradičních thajských uliček. Tohle chutné kokosové curry si můžete doplnit rýží nebo jítkem z vašich oblíbených příloh. Připravte se na explozi chutí s tímto thajským zeleninovým kokosovým curry!
Suroviny
- 400 ml kokosového mléka
- 1 cibule, nakrájená na plátky
- 2 středně velké mrkve, nakrájené na kolečka
- 1 paprika, nakrájená na proužky
- 100 g čerstvého hrášku
- 200 g tofu nebo tempehu, nakrájeného na kostky
- 2 lžíce zeleninového oleje
- 2 lžičky červeného kari koření
- 1 lžička čerstvého zázvoru, nastrouhaného
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 2 lžičky sójové omáčky
- 1 lžička cukru
- sůl a pepř podle chuti
Postup
- Na středně velké pánvi rozehřejte olej a přidejte cibuli. Smažte, dokud nezezlátne.
- Přidejte česnek, zázvor a kari koření. Smažte dalších 2-3 minuty, dokud se všech ostatních přísad dostatečně neohřejí a neuvoní se vůně.
- Přidejte nakrájené tofu nebo tempeh a osmahněte ze všech stran, dokud nezíská zlatavou barvu.
- Přidejte kokosové mléko, sójovou omáčku, cukr a promíchejte. Vařte asi 5 minut, dokud omáčka nezhoustne.
- Přidejte nakrájenou zeleninu (mrkev, papriku, hrášek) a vařte dalších 5-7 minut, nebo dokud zelenina nezměkne podle vašeho gusta.
- Ochutnejte omáčku a přidejte podle potřeby sůl a pepř.
- Servírujte s rýží nebo čerstvým chlebem.