15. 12. 2024
Autor: Michal Němeček
zdroj: Recepty 24/7
Objevte kouzlo Thajské kuchyně s naším receptem na autentickou polévku Tom Yum! Tato tradiční thajská polévka oslavuje dokonalou harmonii pikantních, kyselých a osvěžujících chutí. Naučte se, jak snadno připravit Tom Yum doma s naším krok za krokem průvodcem, který vám ukáže, jak použít správné ingredience jako jsou čerstvá citronová tráva, kafir limetkové listy, galangal, ostré chilli papričky a lahodné mořské plody. Je ideální jako zahřívací předkrm nebo lehké hlavní jídlo. Užijte si exotickou chuť Thajska na vlastním stole!
Suroviny
- 4 šálky vody nebo vývaru
- 300 g krevet, oloupaných a očištěných
- 2 stonky citronové trávy, lehce rozdrcené a nakrájené na kusy
- 3-4 listy kafir limetky, roztrhané
- 4 plátky galangalu (asi 0.5cm silné)
- 3 malé šalotky, rozpůlené
- 200 g žampionů, nakrájených na poloviny nebo čtvrtiny
- 2-3 lžíce rybí omáčky
- 1-2 lžíce pasty červeného kari
- 5-6 čerstvých chilli papriček, rozpůlené
- 3 lžíce čerstvé šťávy z limetky
- 1 lžička cukru
- Čerstvý koriandr pro ozdobu
Postup
- Do velkého hrnce vložte vodu nebo vývar a přiveďte k varu.
- Přidejte citronovou trávu, kafir limetky, galangal, šalotky a dejte vařit na středně silném ohni přibližně 5 minut.
- Přidejte krevety a žampiony a vařte další 5-8 minut, dokud nebudou krevety plně uvařené.
- Snižte plamen, přidejte rybí omáčku, pastu červeného kari, chilli papričky a cukr. Vařte okolo 2-3 minut a dobře promíchejte.
- Odstavte z ohně a přidejte šťávu z limetky.
- Před podáváním ozdobte koriandrem.