15. 12. 2024
Autor: Michal Němeček
Thajská polévka Tom Yum
zdroj: Recepty 24/7

Objevte kouzlo Thajské kuchyně s naším receptem na autentickou polévku Tom Yum! Tato tradiční thajská polévka oslavuje dokonalou harmonii pikantních, kyselých a osvěžujících chutí. Naučte se, jak snadno připravit Tom Yum doma s naším krok za krokem průvodcem, který vám ukáže, jak použít správné ingredience jako jsou čerstvá citronová tráva, kafir limetkové listy, galangal, ostré chilli papričky a lahodné mořské plody. Je ideální jako zahřívací předkrm nebo lehké hlavní jídlo. Užijte si exotickou chuť Thajska na vlastním stole!

Suroviny

  • 4 šálky vody nebo vývaru
  • 300 g krevet, oloupaných a očištěných
  • 2 stonky citronové trávy, lehce rozdrcené a nakrájené na kusy
  • 3-4 listy kafir limetky, roztrhané
  • 4 plátky galangalu (asi 0.5cm silné)
  • 3 malé šalotky, rozpůlené
  • 200 g žampionů, nakrájených na poloviny nebo čtvrtiny
  • 2-3 lžíce rybí omáčky
  • 1-2 lžíce pasty červeného kari
  • 5-6 čerstvých chilli papriček, rozpůlené
  • 3 lžíce čerstvé šťávy z limetky
  • 1 lžička cukru
  • Čerstvý koriandr pro ozdobu

Postup

  1. Do velkého hrnce vložte vodu nebo vývar a přiveďte k varu.
  2. Přidejte citronovou trávu, kafir limetky, galangal, šalotky a dejte vařit na středně silném ohni přibližně 5 minut.
  3. Přidejte krevety a žampiony a vařte další 5-8 minut, dokud nebudou krevety plně uvařené.
  4. Snižte plamen, přidejte rybí omáčku, pastu červeného kari, chilli papričky a cukr. Vařte okolo 2-3 minut a dobře promíchejte.
  5. Odstavte z ohně a přidejte šťávu z limetky.
  6. Před podáváním ozdobte koriandrem.

Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *