1. 8. 2023
Autor: Petr Kolář
zdroj: Recepty 24/7
Tom Kha Gai je pokrm pocházející z thajské kuchyně. Tato osvěžující thajská polévka je bohatá na exotické chutě a vůně, které okouzlí vaše chuťové pohárky. Hlavními ingrediencemi jsou maso, kokosové mléko, limetkové listy, galanga a čerstvé koření. Tomuto jídlu můžete dodat osobitý charakter přidáním rybí omáčky a limetkové šťávy. Tom Kha Gai je vhodná pro ty, kteří buď milují thajskou kuchyni, nebo si chtějí vyzkoušet něco nového a vzrušujícího.
Suroviny
- 400 ml kokosového mléka
- 2-3 kousky kuřecího masa (prsa nebo stehna), nakrájené na plátky
- 1 červená paprika, nakrájená na tenké proužky
- 100 g žampionů, na plátky
- 2 lžíce rybí omáčky
- 2 lžíce limetkové šťávy
- 2 lžičky cukru
- 2-3 plátky limetkového listu
- 1 stroužek česneku, nasekaný
- 1 malá cibulka, nakrájená na tenké plátky
- 2 stonky citronové trávy, rozdrcené
- 1 červená chilli paprička, nasekaná (dle chuti)
- Čerstvá koriandr, na ozdobu
- Sůl, dle chuti
Postup
- Na pánvi si opečeme kuřecí maso, dokud není zlatavé.
- Do hrnce přidáme kokosové mléko a přivedeme k varu. Přidáme nakrájenou cibulku, česnek, limetkový list, citronovou trávu a chilli. Mícháme a vaříme 5 minut.
- Přidáme opečené kuřecí maso, žampiony a papriku. Vaříme dalších 5 minut.
- Přidáme rybí omáčku, limetkovou šťávu a cukr. Dochutíme solí podle chuti.
- Pokud chceme, můžeme před podáváním odstranit limetkový list a citronovou trávu.
- Podáváme polévku ozdobenou čerstvými lístky koriandru.